Bloemrijk zaad doet z'n werk op het Hobbe Baerdt van
Sminiaplein in Burgum.
Bloemrijk zaad doet z'n werk op het Hobbe Baerdt van Sminiaplein in Burgum. Foto: Actief Media

Vrijdag 5 juli opening nieuwe fietstunnel

FEANWALDEN - Op vrijdag 5 juli om 10.00 uur worden de vernieuwde fietspaden en onderdoorgang bij De Goddeloaze Singel bij Feanwâlden officieel geopend.

Voorafgaand aan de opening, op dinsdag 2 juli, gaat NME De Klyster voor leerlingen van de basisscholen De Frissel en de Theun de Vriesschool een gastles verzorgen over bijen. Bovendien gaan scholieren een bijenhotel en 'bloembommen' maken. Die 'bommen' (vol met zaden) gooien ze, bij de opening op vrijdag, in de bermen langs de fietspaden. Dat moet op termijn ongeveer het effect geven dat ook in Burgum is te zien, waar vorig jaar bloemrijk zaad in de grond is gestopt (zie foto) op het nieuwe Jonkheer Hobbe Baerdt van Sminiaplein.

NME-Centrum De Klyster verzorgt arrangementen en lesmateriaal voor het onderwijs in Dongeradeel, Dantumadiel, Kollumerland c.a. en Ferwerderadiel, op het gebied van Natuur en Duurzaamheid. Onderwijsinstellingen en anderen die 'freon fan de Klyster' zijn, kunnen er terecht voor het lenen van educatief materiaal, zoals compleet verzorgde leskisten en veldwerkmateriaal.

De opening van de fietstunnel en vernieuwde fietspaden in de Goddeloaze Singel betekent het in ere herstellen van een recreatieve fietsroute tussen Drachten en Dokkum. Het betekent ook dat er weer een spoorwegovergang minder is in het spoortraject Leeuwarden-Groningen, wat de verkeersveiligheid ten goede komt.