Arjenne Steenbergen uit Burgum van de Acro Academy (rechts) met haar danspartners op het Nederlands kampioenschap acrogym.
Arjenne Steenbergen uit Burgum van de Acro Academy (rechts) met haar danspartners op het Nederlands kampioenschap acrogym. Foto: Ingezonden

NK-medailles Acro Academy, Wardy en Set 'm op

ROTTERDAM - In Ahoy in Rotterdam werden zaterdag de Nederlandse kampioenschappen acrogymnastiek gehouden.

Er waren historische prestaties voor topsportstichting Acro Academy Noord Nederland: er werden in maar liefst acht van de twaalf categorieƫn teams van de stichting gekroond tot Nederlands kampioen, terwijl zes EK-kwalificaties daarbij werden bevestigd. Bij de Junior 2 groepen waren het Amber Bosma, Famke van Wieren en Yanouk Visser die het goud in ontvangst namen. Een categorie jonger bij de Junior 1 was de hoogste trede van het erepodium voor Myrthe Tognini, Nova Houtman en Arjenne Steenbergen uit Burgum (combiteam Acro Academy/FC Meppel). Hier wisten ook damespaar Robin Hooijenga en Anna Koster en gemengd paar Marten-Lin Visser en Tess Offringa (beiden combiteam Acro Academy/SV Donkerbroek) het goud te verdienen. Bij de Jeugd was het trio Inge Speerstra, Lisanne Hulder en Xiao Mei Harms (combiteam Acro Academy/WSBF Surhuisterveen) oppermachtig en mag het zich kampioen noemen.

Voor deze zes teams was het NK ook de laatste kwalificatiewedstrijd voor het EK en alle zes hebben ruim aan alle kwalificatienormen voldaan en mogen later dit jaar dus afreizen naar het EK. In de categorie Pupil was er ook goud en een NK titel voor damespaar Inge Stienstra en Carola van Dijk (combiteam Acro Academy/WSBF Surhuisterveen). Al met al een fantastische prestatie voor de Acro Academy, die eerder deze week al wist te melden dat een derde van alle loten van hun verloterij.nl actie al verkocht was.

De stichting hoopt van de opbrengst van deze verloterij een eigen topsporthal te kunnen realiseren waarin talenten als deze nog beter begeleid kunnen worden op weg naar EK's en WK's en waarin ze ook gymnasten van andere niveaus kunnen helpen bij hun ontwikkeling. Het EK 2019 zal van 24 oktober tot 3 november gehouden worden in Holon, Israƫl.

Het acrogymduo Renee Fleury en Sjoukje Spijkerman van Wardy Kollum nam deel aan de Nederlandse kampioenschappen C-lijn. De tempo-oefening verliep niet vlekkeloos wat de nodige punten kostte. Ze herpakten zich daarna goed met een prachtige balansoefening die zowel technisch als artistiek erg goed beoordeeld werd door de jury. Beide oefeningen bij elkaar opgeteld waren goed voor een vierde plaats. Paulien de Bruin en Marrit Posthumus van Set 'm op uit Augustinusga werden Nederlands kampioenschap op acro B seniorenniveau. Met gezonde spanning begonnen zij aan de tempo-oefening. De dans verliep niet vlekkeloos waardoor ze op een derde plaats eindigden. Het werd dus extra spannend hoe hun balansoefening zou gaan. Ze werden voor deze oefening beloond met een scoretotaal van 24 punten. Ruim genoeg om zich Nederlands kampioen te mogen noemen.