Wielertalent Finn Hiemstra krijgt support van familie

Specials

BURGUM - Als kinderen een steuntje in de rug krijgen van familieleden stimuleert dit om hun favoriete sport enthousiast uit te oefenen. Dat gaat zeker op voor het tienjarige wielertalent Finn Hiemstra uit Burgum, die in zijn prille carrière al veel prijzen vergaarde, ook op nationaal niveau.

Door Jelle Jeensma

Finn is zowel op de weg als in de cross één van de besten in zijn leeftijdscategorie. Op het nationaal kampioenschap veldrijden in Hoogeveen werd hij begin dit jaar nog tweede. Meestal eindigt hij bij de beste drie en hij staat dus vaak op het podium.

Finn is enig kind en heeft ouders met een sportieve achtergrond, die hem helpen om zich te ontwikkelen als wielrenner. Hij steekt veel tijd in training, maar moet natuurlijk ook gewoon naar school. Zijn ouders hebben een sportachtergrond. Moeder Susanne voetbalde bij VV Bergum en vader Erik reed als amateur korte tijd koersen voor wielervereniging Otto Ebbens uit De Westereen. "Door mijn werk ben ik hiermee gestopt", zegt Erik.

Wielerprijzen pakken deed Erik niet, maar hij maakte wel deel uit van een actief fietsgroepje uit Burgum, dat in Frankrijk ging fietsen en toertochten in eigen land reed. Door de sportieve uitstapjes van deze wielerfanaten werd ook Finn enthousiast voor het wielrennen en de fiets. "Zijn eerste racefiets hebben we gekocht in Frankrijk, het was een verjaarscadeau voor Finn", zegt Erik.

Eén van de grootste supporters van Finn is Oscar Zijlstra, de opa van het wielertalent en oud-keeper van SC Cambuur. Hij is zelf een fanatiek wielrenner en is er vrijwel altijd bij als zijn kleinzoon een wedstrijd moet rijden. Het topsportverleden van grootvader klinkt even door wanneer hij zegt: "Finn mag overal vrienden hebben, behalve tussen start en finish, dan is zijn fiets de enige vriend." Op het parcours moedigt hij zijn kleinzoon aan. Prestaties tellen voor Finn, maar buiten de baan gaan de concurrenten vriendschappelijk met elkaar om.

Finn fietste enige tijd voor Otto Ebbens, maar is nu lid van wielervereniging De Peddelaars uit Hoogeveen waar goede trainingsfaciliteiten zijn. "Ik train twee keer per week in Hoogeveen, bij Rudi Nagengast. We rijden wedstrijdjes en oefenen tijdrijden, mijn conditie is goed. Ook fietsen we vaak met groepjes wielrenners van Beilen naar de training in Hoogeveen." Moeder Susanne heeft alles over voor de hobby van haar zoon, maar ze wil hem niet pushen. "Het belangrijkste is dat hij plezier in het wielrennen blijft houden. Finn is prestatiegericht. Hij gaat de uitdaging aan en wil worden geprikkeld. Hij wil alles geven wat erin zit en doet er veel voor. Je moet hem eerder afremmen dan tot prestaties aanzetten".

Frank Wierstra, die in dezelfde straat woont als de familie Hiemstra, is positief gestemd over de wielertoekomst van de kleine Finn. "Hij is jong, maar het type van een winnaar. Hij geeft niet op en is aanvallend ingesteld", zegt de oud eliterenner. "Finn is nu al behoorlijk veelzijdig en kan ook goed sprinten", voegt hij eraan toe. Voor het Friese wielrennen is het belangrijk dat talenten als Finn doorbreken, vindt Wierstra. Op 11 maart krijgt Finn een nieuwe kans op het podium te komen. Hij rijdt dan de Ronde van Drenthe en zal in zijn jeugdcategorie 10 en 11 jaar ongetwijfeld weer een gooi doen naar een ereplaats, aangemoedigd door zijn familie, die hem door dik en dun steunt.

Actueel

Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman.
(video) Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman Algemeen 11 uur geleden
So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen 11 uur geleden
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 12 uur geleden
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 14 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 15 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 17 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 17 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 18 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 19 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 20 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21