Bottenbley van Drachten 'terug' naar Amsterdam

Nieuws

DRACHTEN – Zo'n 29 jaar geleden kwam dominee Orlando Bottenbley als predikant naar de Bethelgemeente in Drachten. Hij had samen met z'n vrouw Nelleke zo'n negen jaar de Baptistengemeente van Lemmer geleid. Ze waren toe aan iets nieuws. Dat zijn de Bottenbleys nu ook weer.

Door Gerrit van der Meer

"De Bethelgemeente in Drachten telde toen zo'n zestig mensen. Wij zagen het als een uitdaging. Dat het zó zou uitgroeien, tot een gemeente waar iedere zondag 4.500 mensen komen en tweeduizend van hen als vrijwilliger actief zijn, dat had ik nooit verwacht. Hier rust Gods zegen op", vindt Bottenbley, die zondag 10 september officieel afscheid neemt van 'Drachten'.

Niet om daarna op z'n lauweren te rusten, ook al is hij 65 jaar. "Wij blijven in Drachten wonen, maar ik word 2,5 dag per week predikant van de Baptistengemeente in Amsterdam Nieuw-West. Dat wordt een nieuwe uitdaging. Ik ben er elke dag al druk mee. Daar komen nu iedere zondag zo'n 150 mensen. Elke veertien dagen zal ik er preken. We 'kerken' er nu in de aula van een school, maar willen een echte kerk huren en misschien daarna wel kopen."

Vanuit 'Drachten' zijn de afgelopen jaren al diverse evangelische gemeenten gesticht, legt Bottenbley uit: "Achtereenvolgens in Groningen, Dokkum (450 leden), Leeuwarden (650 leden) en daarna nog in Heerenveen (350 leden). Die mensen kwamen eerst wekelijks naar Drachten. Toch blijft het aantal gemeenteleden in Drachten nog elk jaar toenemen."
Bottenbley is ook actief als coach van diverse kerkelijke gemeenten elders in het land. "Daar blijf ik mee doorgaan. Dat ik dus het hele land doorreis, vind ik niet erg. Als mensen maar niet vast blijven houden aan oude patronen, zoals alleen zingen uit Liedboeken en psalmen en alleen het orgel gebruiken als instrument. Dan wordt het moeilijk jonge mensen aan te spreken. De kunst is, om vernieuwing te zoeken en tegelijk de ouderen niet kwijt te raken."

"Uw preek ging over mijn gezin"

Enthousiasme, creativiteit, herkenbaarheid, zijn ingrediënten van Bottenbley's aanpak. "Laatst was hier een man, die had voor het eerst een dienst bijgewoond, die vroeg me na afloop: 'Hebt u bij mij thuis een camera opgehangen? Want uw hele preek ging over mijn gezin!' Maar ik kende die man niet", vertelt Bottenbley met glimmende pretoogjes.

"In de Bethelkerk is ook een dansschool"

Veel dominees preken te moeilijk, vindt hij. "Maak je dienst persoonlijk, stel je kwetsbaar op. En betrek jongeren erbij, laat moderne muziek toe in de dienst. In deze kerk is zelfs een dansschool, waar veel jongeren op af komen."

Zeer tevreden over opvolger

Bottenbley is zeer tevreden over z'n opvolger Jacob Folkerts (34). "Hij zat nog op de basisschool toen hij voor het eerst hier kwam. Toen hij naar het atheneum ging, vroeg hij, welk vakkenpakket hij dan moest kiezen."

Folkerts niet op vingers kijken

Zondag 10 september is het afscheid van de Bottenbley's van de Drachtster Bethelgemeente. "Daarna kom ik een jaar niet meer hier. Ik wil mijn opvolger niet op z'n vingers kijken. Hij moet z'n eigen weg kiezen. Ik heb alle vertrouwen in hem."

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 8 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 10 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 11 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 12 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 12 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 13 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 14 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21