Pieter van Kampen in gesprek met Marjan van Keulen, met wie hij nu nog samenwerkt in de huisartsenpraktijk.
Pieter van Kampen in gesprek met Marjan van Keulen, met wie hij nu nog samenwerkt in de huisartsenpraktijk. Foto: Klaas Rozema

Pieter van Kampen neemt afscheid van patiënten

Nieuws

BURGUM – Pieter van Kampen is vijfendertig jaar huisarts in Burgum en vindt de tijd nu gekomen zijn carrière af te sluiten. Hij kijkt met voldoening terug op deze lange periode. Bang dat hij in een 'zwart gat' zal vallen is de vijfenzestigjarige Van Kampen niet, want hij is nog op verschillende andere terreinen actief. Op vrijdag 30 juni neemt hij afscheid van zijn patiënten en alle anderen die hem dan de hand willen drukken.

Door Jelle Jeensma

Dat afscheid in De Pleats in Burgum staat op 30 juni 's middags half vijf op de agenda. Datum en tijdstip zijn niet toevallig gekozen. "Precies vijfendertig jaar geleden, om exact hetzelfde tijdstip, was ik ook in De Pleats, om kennis te maken met de Burgumers. Toen was ik geïnstalleerd als huisarts en volgde ik Wob Bergsma op." Van Kampen had tot 2012 zijn eigen praktijk aan de Lageweg in Burgum.

Daarna vormde hij samen met Marjan van Keulen een maatschap en werd deze huisartsenpraktijk, samen met andere duo-praktijken, gevestigd in It Peldershûs aan de Oppedijk van Veenweg in Burgum. Van Kampen is nog tot en met juni dit jaar werkzaam in de praktijk en zal dan definitief stoppen. "Ik ben de laatste huisarts in Burgum, die ook in het dorp woont."

Verhuizing naar It Peldershûs

Dat hij een paar jaar geleden naar It Peldershûs verkaste, vindt hij een verstandig besluit. "Aan het einde van mijn carrière heb ik nog een grote investering gedaan, maar daar heb ik geen moment spijt van gehad. In It Peldershûs wordt de huisartsenzorg in de breedste zin uitgevoerd en werk ik samen met fijne collega's."

Hij ging verder in It Peldershûs omdat het voor hem moeilijk was een opvolger te vinden voor zijn solopraktijk aan de Lageweg, die qua oppervlakte te klein was geworden. "Huisartsen hebben tegenwoordig praktijkondersteuners en ook zijn er steeds meer nieuwe taken bijgekomen. Zo zijn de diabetes- en COPD-zorg overgeheveld van de tweede lijn naar de huisartsen."

Informatietechnologie

Huisartsen moeten aan veel kwaliteitseisen voldoen, zegt Van Kampen. "Je moet als dokter zijn geaccrediteerd, zodat je als zorgaanbieder kunt werken en je moet werkzaam zijn als huisarts in een praktijk en bijscholingen volgen." Preventie is in zijn beroep steeds belangrijker geworden, weet Van Kampen. "Bij de behandeling van obesitas bij jonge kinderen werken huisartsen samen met fysiotherapeuten."

In zijn vak is veel veranderd sinds hij vijfendertig jaar geleden zijn praktijk opende. "De informatietechnologie is de belangrijkste ontwikkeling geweest", zegt Van Kampen. Zorgverleners kunnen nu elektronisch medische gegevens met elkaar delen. "Recepten voor apotheken en correspondentie aan specialisten werden vroeger handmatig gemaakt, nu wordt al deze informatie digitaal verstuurd", aldus Van Kampen. Ook zijn huisartsen door de voortschrijdende technologie beter bereikbaar dan vroeger, vertelt hij. "In de begintijd was er alleen telefoon in de praktijk. Als ik visites ging rijden, wist mijn assistente de route en belde ze als ze mij wilde oproepen naar een adres waar ik waarschijnlijk was. Verloskunde zat toen nog in mijn praktijk, hiervoor moest ik ook beschikbaar zijn. Dat is allemaal altijd goed gegaan. Later kwam de semafoon en met de pieper was ik direct bereikbaar. Dat was een verbetering. Daarna was ik de eerste huisarts met een mobiele telefoon. De batterij woog tweeënhalve kilo en moest door mijn auto op spanning gehouden worden. Tegenwoordig heb je de beschikking over veel moderne hulpmiddelen. Met een app kun je meteen allerlei informatie raadplegen."

Door de komst van internet zijn patiënten veel beter geïnformeerd dan vroeger. "Als ze een hoestje hebben, kijken ze naar informatie op websites. Maar als ze twijfelen, raadplegen ze vaak toch de huisarts." Patiënten zijn assertiever geworden en huisartsen kunnen sneller dan vroeger een klacht verwachten, als er een nalatigheid wordt vermoed bij medisch handelen. Van Kampen is in zijn lange carrière altijd aan de goede kant van de streep gebleven. "In vijfendertig jaar heb ik nooit een klacht gehad."

Slecht nieuws delen met patiënten

Een huisarts kan patiënten genezen, of na het stellen van een eerste diagnose doorverwijzen naar een specialist. Als iemand ongeneeslijk ziek is, heeft de huisarts de taak de noodlottige diagnose met de patiënt te bespreken. Deze slechtnieuwsgesprekken vragen professionele distantie, maar de huisarts is natuurlijk ook maar een mens. "Mensen reageren verschillend op zo'n slechte boodschap, het is ook voor de huisarts sterk emotionerend", zegt Van Kampen. "Steeds als je slecht nieuws met je patiënt deelt, heb je iets indrukwekkends meegemaakt."

Van Kampen en zijn vrouw Thea blijven in de voormalige praktijk aan de Lageweg wonen. De eerste bewoner van dit eind negentiende eeuw gebouwde pand was ook een huisarts. Toen de Van Kampens zich in Burgum vestigden, werkte Thea mee in de huisartsenpraktijk. "We hebben er nooit spijt van gehad dat we hier zijn begonnen. In die tijd was het niet zo gemakkelijk een praktijk te vinden", vertelt Thea van Kampen.

Hun drie kinderen Floor, Roos en Pieter Tjitte wonen buiten de provincie. Floor is logopediste, een beroep dat nog raakvlakken heeft met de medische wereld.

Restaureren van auto's

Pieter van Kampen zal zich na zijn pensionering niet vervelen. "In de jaren tachtig was ik medeoprichter van de Jazzclub Bergum. Verder ben ik al vijfendertig jaar lid van de tennisvereniging in Burgum en zet ik mij in voor het Filmcafé Burgum. Ook het restaureren van klassieke auto's is een hobby van mij. Ik ben acht jaar bezig geweest met de restauratie van mijn Jaguar, een auto uit 1962. Ook verheug ik mij erop meer met mijn kleinkinderen te kunnen ondernemen, want dat schoot er wel eens bij in."

Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard Algemeen 4 uur geleden
Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 20 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 20 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 20 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 20 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 21 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 21 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 22 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 22 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 23 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen gisteren
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 28 mrt, 12:00
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 28 mrt, 11:03