Logo actiefonline.nl
In deze omgeving is het vliegtuig neergestort.
In deze omgeving is het vliegtuig neergestort. (Foto: Chris op de Hoek)

Berging Lancaster in De Neare Saiter is nabij

  Historie

WARTEN - De provincie Fryslân, de gemeente Leeuwarden en It Fryske Gea werken samen aan de berging van het vliegtuig Lancaster. Afgelopen vrijdag was de officiële starthandeling, komende woensdag 21 juni is er in Warten een 'inloopbijeenkomst' over de berging, sanering en de herinrichting van stortplaats de 'Ald Dwinger'.

Het vliegtuig, de viermotorige Lancaster R5682, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog (5 september 1942) bij de Neare Saiter is neergestort, wordt geborgen. Het ligt ongeveer zes meter diep, blijkt uit de scans die er zijn gemaakt. Alle vier motoren moeten ter plekke in de grond zitten.

Mogelijk zijn er nog stoffelijke resten te vinden van staartschutter James Francis Cooper. Als die worden gevonden, zullen ze worden geborgen, is afgesproken met nabestaanden van de man. Het vliegtuig werd door Duits afweergeschut en vervolgens door een Duitse jager neergehaald. Vier man redden zich nog op tijd met een parachute, zij werden krijgsgevangen gemaakt. Drie man kwamen om.

Wat de berging ingewikkeld maakt is, dat het hier een voormalige stortplaats betreft van de gemeente Leeuwarden, waar ook gif in de grond zit. Onder andere afval van ziekenhuizen en van Philips in Leeuwarden is hier in de loop van de twintigste eeuw gestort.

De opdrachtgever voor de sanering van het eiland is de provincie Fryslân. De gemeente Leeuwarden is verantwoordelijk voor de berging van het vliegtuig.

Aannemer Leemans Speciaalwerken start in de eerste week van september met de bergingswerkzaamheden, die ongeveer vier weken duren. Rond de bewuste plek wordt een waterdicht schot geplaatst, dan wordt water weggepompt en grond verwijderd, aldus Evander Broekman van Leemans Speciaalwerken B.V., het bedrijf dat de feitelijke berging doet.
Voor de veiligheid wordt de Neare Saiter tijdelijk gestremd en het vaarverkeer omgeleid, ook in de weekeinden, meldt woordvoerder Erik Krikke van de gemeente Leeuwarden.

Een speciale afdeling van de Koninklijke Luchtmacht, het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW), heeft bij de berging de leiding. Deze dienst begeleidde ook het vooronderzoek, gaf bergingsadvies en hielp bij het opstellen van een werkplan.

Inloop 21 juni in Warten

Voor belangstellenden uit de omgeving (Warten / Earnewâld) wordt op woensdag 21 juni een inloopbijeenkomst georganiseerd, van 19.00 tot 20.30 uur in eetcafé 'de Kok en de Walvis', Hoofdstraat 31 in Warten. Er wordt informatie verstrekt over de planning, de afsluiting van de Neare Saiter, de werkzaamheden en het verhaal achter de Lancaster.

Belanghebbenden zijn zoveel mogelijk rechtstreeks geïnformeerd, melden de provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden, waar dit stukje van de Alde Feanen onder valt.

1 reactie
Meer berichten