Techniek Tastbaar bij CSG Liudger in Drachten

Headlines

DRACHTEN - Het aantal vacatures in de techniek stijgt. Het blijkt echter erg lastig voor de bedrijven om goede technische mensen te vinden. Leerlingen komen van jongs af aan te weinig in aanraking met techniek en daarin wil een groep ondernemers verandering brengen.

Zij organiseren het event Tecnhiek Tastbaar, dit jaar voor het eerst ook in Friesland. Het evenement wordt over een paar weken georganiseerd in Leeuwarden en Sneek, maar nu eerst, aanstaande vrijdag, in Drachten. Van de autogarage om de hoek tot een boorplatform in de Waddenzee, van een biologisch zuivelbedrijf tot het ziekenhuis: techniek is overal en overal zijn technici nodig.

Wie kiest voor een loopbaan in de techniek, heeft grote kans spoedig een baan op eigen niveau en binnen het eigen vakgebied te vinden. Hij of zij kan rekenen op een mooi startsalaris. "Hoe kom je er achter of techniek iets voor je is?" Om jongeren te enthousiasmeren voor de techniek komen dit soort bedrijven naar Techniek Tastbaar.

Terwijl de kinderen en jongeren zelf van alles kunnen doen (solderen, lassen, programmeren of bijvoorbeeld techniek-gerelateerde spelletjes), praten de ouders met mensen die werken in de praktijk. "Techniek is een geheel ander vak dan vroeger", zegt projectleider John van Mierlo van de organiserende organisatie TechNetkring. "We willen als ondernemers en docenten de leerlingen inzicht geven in de vele mogelijkheden die techniek biedt. Door het te ervaren, kunnen zij ontdekken wat bij hen past en of techniek een optie is. Daarom kunnen leerlingen techniek langskomen op vrijdag 3 november, dan wordt het evenement Techniek Tastbaar gehouden bij CSG Liudger in Drachten."

Om ongeveer 14.30 uur zal gedeputeerde Sander de Rouwe van de provncie Fryslân het evenement officieel openen. De deelnemende bedrijven uit verschillende branches zullen vervolgens een breed beeld geven van de mogelijkheden in de techniek, zoals: installatietechniek, landbouwwerktuigen, autotechniek, oppervlaktebehandeling, automatisering, metaalbewerking, waterschap, tweewielers, aandrijftechniek, gevelbouw, scheepsbouw, woningbouw en techniek in de zorg.

"Flexibele en breed inzetbare mensen nodig"

"Het werk in de techniek wordt steeds meer allround, wat vraagt om flexibele en breed inzetbare medewerkers. Net als in andere vakgebieden hebben automatisering, digitalisering en robotisering groeiende invloed op de werkinhoud. Het arbeidsmarktperspectief op mbo-niveau blijft goed. Wel zie je een verschuiving, want van personeel in de technische sector wordt een hoger werk- en denkniveau gevraagd (minimaal mbo-niveau 3 en 4) en het belang van 'soft skills' als samenwerken, flexibiliteit en zelfstandigheid neemt toe." Techniek Tastbaar duurt van 14.00 uur tot 21.00 uur bij CSG Liudger, Leerweg 2 in Drachten.

Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 2 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 17 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 18 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 18 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen 19 uur geleden
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 22 uur geleden
Leuke uitjes tijdens Pasen.
Eieren zoeken, codes kraken en lekker fietsen tijdens Pasen Algemeen 22 uur geleden
Color guard Nova/De Marko's vijfde op Finals
Color guards Nova/De Marko's vijfde op Finals Algemeen 23 uur geleden
De provincie wil het gebruik van bestrijdingsmiddelen afbouwen.
Subsidie om te experimententeren met afbouw gewasbeschermingsmiddelen Algemeen gisteren
Zondag 24 maart Wedstrijden Nunspeet en Leek
Hiphop en showdance team uit Drachten schitteren in Nunspeet en Leek Algemeen gisteren
Technische vernieuwing kan wellicht in aanmerking komen voor een deel van de zeven miljoen euro subsidie voor het MKB in Noord-Nederland.
Zeven miljoen euro subsidie voor innovatie in MKB Noord-Nederland Algemeen 27 mrt, 09:57
Creëer een Betoverende Paastafel: Tips voor een Onvergetelijk Paasontbijt.
Creëer een Betoverende Paastafel: Tips voor een Onvergetelijk Paasontbijt Algemeen 27 mrt, 08:30
Ruurd Wiersma Museum start seizoen met maar liefst vier primeurs.
Ruurd Wiersma Museum start seizoen met maar liefst vier primeurs Algemeen 26 mrt, 19:00