Logo actiefonline.nl
Drukte op zaterdagmiddag in het winkelcentrum van Drachten.Sfeerfilmpje te zien met Actief+app.
Drukte op zaterdagmiddag in het winkelcentrum van Drachten.Sfeerfilmpje te zien met Actief+app. (Foto: Klaas Rozema)

"Winkels zondags open? Boete tot 20.000 euro!"

  Financieel


DRACHTEN - Burgemeester Tom van Mourik van Smallingerland wil de winkeltijdenwet streng handhaven. De gemeenteraad van Smallingerland heeft in meerderheid besloten geen uitzonderingen toe te staan op zondagen.

Boetes kunnen variëren tussen de 650 en 6.000 euro, meldt de gemeente. Dit kan zelfs oplopen tot maximaal 20.000 euro, aldus het Openbaar Ministerie (O.M.). Dit wordt na geconstateerde openstelling van winkels op zondag ingeschakeld, meldt de gemeente.

Een groep ondernemers in Drachten had via sociale media opgeroepen tóch de winkels te openen op de zondagen 24 en 31 december, omdat ze concurrentie vrezen van ondernemers in omliggende gemeenten die wél op zondag open mogen zijn. Burgemeester Van Mourik heeft met initiatiefneemster Hut een gesprek gehad, en heeft beklemtoond die actie niet door te zetten.

Volgens woordvoerster Renée Barbillion van de gemeente Smallingerland is de controle van de Winkeltijdenwet een taak van de Bijzondere Opsporingsambtenaren (BOA's) van de gemeente. Een BOA geeft een eventuele 'bekeuring' door aan het Openbaar Ministerie. "Want wy beskôgje it as in ekonomysk delikt. It O.M. stelt de hichte fan de boete fêst", zegt Barbillion een paar keer.

Woordvoerster Manon Hoiting van het O.M. betwijfelt dit eerst, maar geeft bij nader inzien de gemeente gelijk. Er is inderdaad sprake van een economisch delict als de Winektijdenwet wordt overtreden, zegt Hoiting. "De betreffende Officier van Justitie meldt dat er een maximum boete van 20.000 euro op staat", merkt Hoiting op. Wie zich bij zo'n boete niet neerlegt, kan naar de rechter stappen. Die oordeelt dan over de kwestie.

1 reactie
Meer berichten
 

Nieuws uit Drachten

Speel kerstliedjes mee in De Lawei in Drachten
13/12
"Winkels zondags open? Boete tot 20.000 euro!"
6/12
Internationale Kings Cup voor judoka's is blijvertje
6/12
Regiofinale FIRST LEGO League in Drachten
6/12
Magie van Geluk ijvert voor twee 'tovertafels'
29/11
Prodak Archiefvernietiging: betrouwbaar en betrokken
22/11
Familie Veenstra koos voor Mezutec
15/11
Informatiemarkt startende ondernemers
14/11
Laminaatlaan Drachten: de vakman over de vloer... speciale legprijs
13/11
TOECK bedenkt slimme oplossingen voor nieuwbouwwoningen
9/11
Meer nieuws uit Drachten >

Nieuwsoverzicht

Meer berichten