Het winterkoninkje wordt niet met uitsterven bedreigd. Het komt veel voor in onze tuin en is meteen herkenbaar aan zijn omhoog stekend staartje. Het diertje is  zo klein, dat ik als schilder bijna geen details heb om het overtuigend te schilderen. Maar als het lukt is het met recht een “koninkje”
Het winterkoninkje wordt niet met uitsterven bedreigd. Het komt veel voor in onze tuin en is meteen herkenbaar aan zijn omhoog stekend staartje. Het diertje is zo klein, dat ik als schilder bijna geen details heb om het overtuigend te schilderen. Maar als het lukt is het met recht een “koninkje” Foto: Ingezonden

Jan van der Kooi: een huis vol vogels

Cultuur

BURGUM – Kunstschilder Jan van der Kooi uit Burgum is dagelijks omringd door vogels. Geen levende soorten weliswaar, maar door hem geschilderde exemplaren, die een plek hebben gevonden in zijn huis. Daarmee maakt hij de natuur en bedreigde vogelsoorten zichtbaar in zijn eigen 'Refugium'.   

"Het begon als een aardigheidje", zegt Van der Kooi. "De kinderen wonen inmiddels op zichzelf en het huis werd leeg: zou ik, in de traditie van het Nederlandse Trompe-l'oeil (vergissing van het oog) een vogel op de muur kunnen schilderen zodat bezoekers even in de veronderstelling zijn dat er een echt vogeltje op de deurpost zit? We hebben een grote tuin waar veel vogels in worden gespot. Zo kwam het winterkoninkje als eerste aan de beurt. Ik maakte een kleine tekening op de muur en schilderde vervolgens in één keer het diertje op de deurpost. Het werkte: een 'echte' vogel in de kamer! Al snel werd het idee om vogels op de muren en deuren te schilderen gemotiveerd door een onbehagen dat al lang in me sluimerde: het verdwijnen van de Friese weidevogels. 'Refugium' was geboren: refugium betekent schuilplaats en de gedachte achter dit idee is simpel; als de weidevogels uit het ons omringende landschap verdwijnen, geef ik ze een plek op de muren van ons huis. Voor de volgende generaties.

Ik schilder nooit van foto's. De vorm, de schaduw en de ruimtelijkheid kun je nooit van een foto naschilderen. Voor het afbeelden heb ik een echt exemplaar nodig. Natuurmusea in Feanwâlden en Leeuwarden steunden volmondig mijn plan en leveren op verzoek opgezette dieren voor mijn Refugium. Het idee om de muren van mijn huis te beschilderen met dieren die op uitsterven staan, kreeg ineens en onbedoeld aandacht in de landelijke media. Andere natuurhistorische musea boden ongevraagd hun medewerking en zelfs het Duitse WDR wil komen filmen. En na een optreden in het radioprogramma Vroege Vogels kwamen er veel vragen binnen of ik elders hetzelfde wilde komen doen. Voorlopig houd ik het echter bij mijn eigen huis en mijn eigen muren in Burgum."

Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 16 uur geleden
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 18 uur geleden
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 20 uur geleden
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 22 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen gisteren
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen gisteren
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00