Logo actiefonline.nl
Lieuwe de Jong geniet op zijn drumstel. Kijk met ActiefPlus-App voor een filmpje.
Lieuwe de Jong geniet op zijn drumstel. Kijk met ActiefPlus-App voor een filmpje. (Foto: Berend Drent)

Lieuwe de Jong is nu 22 jaar drummer

  Cultuur


BURGUM - Lieuwe de Jong (36) is muziekliefhebber. "Mijn hobby is drummen. Ik drum al vanaf mijn veertiende." Hij begon met een simpel drumstelletje. "Dat is uitgegroeid naar een grotere kit."

Tegenwoordig speelt hij in nogal verschillende bands: 'Damaged Justice', een Metallica-tributeband en 'NoiD', een hardrockband met eigen werk. "Mijn grootste idool is Lars Ulrich, de drummer van Metallica. Ik kan me helemaal vinden in zijn unieke stijl van drummen. Hij is niet de beste en strakste, maar wel uniek."

De Jong laat zich ook inspireren door Dave Grohl van Nirvana en The Foo Fighters, door Ian Pace van Deep Purple, Ringo Star van The Beatles en Roger Taylor, de drummer van Queen. "Wat ik zo leuk vind aan drummen is dat de drummer de leiding heeft en het tempo bepaalt. Je kunt je agressie erin kwijt, maar ook rust vinden, het voelen van ritme. Het is moeilijk te omschrijven, je moet het voelen. Ik heb altijd al iets met ritme gehad, daarom was de keus om te gaan drummen niet moeilijk."

't Mooiste is spelen voor publiek

Het gaat Lieuwe de Jong om meer dan alleen het drummen: "Als je in een band of orkest zit, kom je vaak op plaatsen waar je normaal niet zo snel komt. Dit is het mooiste gedeelte van deze hobby, het uivoeren ervan voor een publiek."

5 reacties
Meer berichten