Beeldend kunstenaar Anne Woudwijk tekent veel

Cultuur

DRACHTEN - Beeldend kunstenaar Anne Woudwijk zit nog vol ideeën. Hij tekent tegenwoordig vooral. Maar hij beeldhouwt ook nog steeds, zij het veel 'kleiner' dan vroeger. Zijn rechter schouder is dusdanig versleten, dat hij hooguit een uur per dag in hardsteen kan hakken. "Mar as ik meikoarten AOW krij, gean ik gewoan troch."

Door Gerrit van der Meer

Onlangs is van hem in Burgum een kunstwerk onthuld van dertien dierenbeelden in de parochietuin van de katholieke kerk. Het bestaat uit 'kleine' (voor Woudwijk althans) afbeeldingen in hardsteen van vogels, een lieveheersbeestje en een wolf, geënt op Jezus en de Twaalf Apostelen, én op het leven van de bekende katholieke heilige Franciscus van Assisi. "Ik bin katolyk wurden", vertelt Woudwijk, "en lit my ynspirearje troch minsken as Assisi, mar ek troch de ikoanen yn katolike tsjerken."

Woudwijk groeide op in een orthodox-christelijk milieu. "Us heit lies trije kear deis by it iten út de Bibel foar. De teksten waarden letterlik nommen. Dat doch ik net. Ik sjoch se foaral as mytologyën." Bepaalde delen van de Bijbel, zoals het eerste bijbelboek Genesis, inspireren Woudwijk nog steeds. Een serie beelden van hem met de titel 'Genesis' is geplaatst bij het Nij Kleaster bij Jorwert. Noach krijgt in dat bijbelboek opdracht zich te ontfermen over de dieren, omdat God de mensheid wil straffen met een zondvloed.

Anne Woudwijk en z'n vrouw Maaike hebben beiden een sociaal hart: ze voedden niet alleen hun eigen drie kinderen op, maar ook vier pleegkinderen. Twee van hen wonen nog steeds in het kleine huisje van de Woudwijks aan het Moleneind in Drachten. "We hebben hier met tien mensen tegelijk gewoond", vertelt Maaike. "En wy geane hjir noait wer wei", merkt Anne Woudwijk op.

In de loop van volgend jaar zal van zijn hand een serie tekeningen te zien zijn in de Grote Kerk in Drachten, geïnspireerd door het vroegere én huidige leven van de indianen in de Verenigde Staten. "Dy hawwe it muoilik ûnder de nije president Trump. Dy lit grutte oaljeliedingen oanlizze dwars troch de wengebieten fan de indianen. Ik bin gjin freon fan Trump", zegt Woudwijk. Het behoud van eigen taal en cultuur is niet alleen voor indianen van belang, ook voor Friezen, vindt hij. Daarom maakte hij in opdracht van de FNP een beeld dat de Friese taal als het ware onderstreept.

Inmiddels heeft hij een nieuw project onder handen. "Oer de foarskiednis fan de minske. Dus oer de CroMagnon- en de Neandertaler-minsken én de Homo Sapiens fan tsjintwurdich." Hij verzamelt hiervoor illustraties uit allerlei bronnen en gebruikt die om zijn verbeeldingskracht te prikkelen. "It wurde opnij tekeningen, gjin stiennen bylden. Ik moat no ien kear sunich op myn lichem wêze. Want ek al bin ik 65 en krij ik aanst AOW, ik wol noch lang net ophâlde mei wurkjen."

Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 6 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 21 uur geleden
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 uur geleden
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen gisteren
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken gisteren
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30
De kampioensploeg van Warga.
Warga kampioen na 0-3 winst op Nieuw Roden Algemeen 21 apr, 22:06
Een moment uit de wedstrijd van Libertas tegen FC Marlène.
Libertas kan het niet bolwerken tegen koploper FC Marlène Algemeen 21 apr, 21:28