Scouts Twirre helpen bij aanleren van Zapp-skills

Cultuur

NOARDBURGUM - Dat er heel wat te beleven valt bij scoutingvereniging De Twirre in Noardburgum, is wel duidelijk. Mooie verhalen over het zomerkamp en de deelname aan ZAPP-tv-programma Skills, afgelopen vrijdag, laten een beetje zien wat je zoals kunt verwachten als je lid wordt van een scoutingvereniging.

Zaterdag 15 juli sloot Scouting de Twirre het seizoen af met een spetterende opkomst. Op het evenemententerrein aan de Monnikenweg bouwden de Explorers (de scouts van 15 tot en met 18 jaar) en de Roverscouts (18+) twee hindernissen over het water.

Er werden een zeephelling en twee goals voor spuitvoetbal aan toegevoegd. De brandweer van Burgum was aanwezig en met de uitgerolde slangen van de spuitwagen leefden de Welpen (7- tot 11-jarige leden) en de Scouts (11 tot 15 jaar) zich uit. Tijdens deze afsluitende opkomst waren ook de ouders welkom en voor iedereen was er broodje knakworst.

Zomerkamp

Een zaterdag later was het vakantietijd en vertrokken de leiding en de kookstaf naar het Scoutinglabelterrein St. Walrick bij Nijmegen om het zomerkamp op te bouwen. Zondagochtend arriveerden drieëntwintig Welpen, Scouts en Explorers.
Het thema was 'What the Duck!'. Alle spellen en activiteiten tijdens deze week stonden in het teken van eenden. De kinderen richtten hun tenten in en de Scouts en Explorers bouwden de buitenkeukens op. Elke avond ontvingen ze verder een doos met ingrediënten en een recept. Ze mochten het eten zelf klaarmaken. Het programma bestond uit bezoeken naar het museum, pretpark, zwembad, een 'fietshike', een dropping en een bonte avond. Na een week ging iedereen weer richting Fryslân waar nog een een bijzondere activiteit volgde: scouts van de Twirre deden mee aan het Zapp-tv-programma Skills.

De hele zomervakantie zendt de NTR het programma Zapp Skills vanaf een camping ergens in Nederland uit. Er worden skills behandeld die kinderen willen kunnen voor hun twaalfde.

Vlot bouwen

Vrijdag 11 augustus stond de skill 'vlot bouwen' op de planning bij camping Bergumermeer. Daarvoor zijn ze op zoek gegaan naar een scoutingvereniging uit de buurt. Dirk Reinder Kramer (leiding bij de Explorers), Yvette Zandstra (leiding bij de Scouts), Jente Blom (Scout) en Youri Wolters (Explorer) van de Twirre in Noardburgum zijn gaan helpen. Vanaf 11.00 uur moesten ze eerst de presentatoren Sosha Duysker en Janouk Kelderman en de kinderen van de camping leren hoe je bepaalde knopen en sjorringen maakt.
Daarna zijn het team van Sosha en het team van Janouk elk een vlot gaan bouwen. De grootste uitdaging was wel om roeispanen te maken die echt werken. Vervolgens moesten beide teams het water in en roeiend een parcours afleggen.

De hele dag was alles livestream te volgen en om 18.00 uur werd op NPO 3 een samenvatting uitgezonden. Voor Scouting de Twirre was dit mooie reclame. Zaterdag 16 september start het nieuwe seizoen voor de club weer.

Actueel

Skriuw dy no yn!
Noch twa wiken om yn te skriuwen foar Liet 2024 Algemeen 1 uur geleden
Start kaatstrainingen bij KV Oostergo Dokkum.
Start kaatstrainingen bij KV Oostergo Dokkum Algemeen 2 uur geleden
'They Young Source' en 'Amazing Kids' in de VGKN-kerk in Boornbergum.
(video) "Nog amper christelijke kinderkoren in Fryslân sinds corona" Algemeen 4 uur geleden
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum Algemeen 5 uur geleden
opening infocentrum Waterbouw.nl
Opening infocentrum Waterbouw.nl Algemeen 5 uur geleden
Ooievaars druk bezig met het bouwen hun nest.
Niet alle vogels leggen in mei een ei Algemeen 6 uur geleden
Inzamelactie kleding en schoenen voor versterking basisonderwijs. Foto ter illustratie.
Inzamelactie kleding en schoenen voor versterking basisonderwijs Algemeen 6 uur geleden
Het team van GVV Veenwouden staat trots te midden van de concurrentie, vastgelegd op de bijgevoegde foto van links naar rechts: Myrthe van Assen, Marrit Nauta, Marit Fokkens,Fardau Mulder en Elize
GVV Veenwouden Team Pronkt met Derde Plaats op Niveau 6 Turncompetitie Algemeen 7 uur geleden
Voorzitter Wessel Koning van Industriële Club Tytsjerksteradiel tijdens zijn inspraak bij de gemeenteraad in Burgum.
"'Enerzjyhub Sumar' hat wetlike help nedich" Algemeen 7 uur geleden
Donkey Tandem & Friends
Avond met verhalen door 'Donkey Tandem & freonen' Algemeen 7 uur geleden
Beeld van de première in de Harmonie te Leeuwarden
(video) Ook als je chronisch ziek bent kun je dansen Algemeen 9 uur geleden
Deze bijzondere steen met fossielen is in aanwezigheid van de vinders op dinsdag 9 april onthuld en heeft nu een prominente plek gekregen in het IJstijdenmuseum te Buitenpost.
De lange reis van een prehistorische inktvis Algemeen 10 uur geleden
De bouwploeg druk bezig met het decor voor iepenloftspul Kening & Kening.
(video) By Burgum ferriist in lyts ferburgen keninkryk Algemeen 22 uur geleden
Noord-Nederlands “Jagerskoor’’ zoekt zangers.
Noord-Nederlands Jagerskoor zoekt zangers. Algemeen 23 uur geleden
Dit jaar was de slagzin: 'Ik heb het zo druk als een kip met pasen.'
Puzzelen met paaseieren en letters Algemeen gisteren
Op vele plekken in Friesland staat de heide volop in bloei, zoals hier langs het fietspad door het Fochteloerveen bij Fochteloo.
Nieuwe fietsroutes in Zuidoost-Friesland zetten 'Het Andere Friesland' op de kaart Algemeen 15 apr, 15:12