Audities jeugdcultuurschool zijn in september

Cultuur

BURGUM - Dirk Bruinsma en zijn collega Joran de Boer starten in september met een jeugdcultuurschool in Burgum. Naam: 'Het Achterland'. Doel: "Wij merken dat er in Noordoost-Friesland veel jongeren interesses hebben zich cultureel te ontwikkelen. Wij gaan professionele scholing bieden."

De jeugdcultuurschool wil jongeren niet zozeer leren toneel spelen, als wel leren kijken naar een probleem. Bruinsma: "Daarbij sluiten we aan bij de belevingswereld van de jongeren zelf. Wat zie jij als probleem? Wat zou je er aan willen doen? Van daaruit starten we een project. Dat hoeft niet perse een voorstelling op een podium te worden. Het kan ook zijn dat je een fotoserie maakt, een film opneemt of een expositie inricht. Pas daarna komt de vraag: wat kun je hier theatraal aan toevoegen?"
Jeugdcultuurschool Het Achterland is bedoeld voor jongeren van 13 tot 18 jaar. Eerst worden acht jongeren toegelaten die in september 2017 auditie doen. Aanmelden kan via info@hetachterland.nl. De voorstellingen zijn op 28 en 29 oktober en 3, 4 en 5 november 2017.

Start met Pixelfriend

De eerste voorstelling heet Pixelfriend en wordt onderdeel van het Culturele Hoofdstad 2018-programma. De voorstelling wordt een samenwerkingsverband tussen de acht jongeren van jeugdcultuurschool Het Achterland en acht jongeren die wonen in Europese steden. "Het stuk onderzoekt via digitale media de binding van jongeren met hun woonplaats ten opzichte van de globalisering. In Pixelfriend leren de jongeren onder andere met een antropologische manier kijken naar hun leefomgeving."

De Molkfabryk als decor

De jeugdcultuurschool krijgt onderdak in 'de Molkfabryk' in Burgum, het markante gebouw aan het Prinses Margrietkanaal, vroeger de Frico-fabriek. "Het is een pand met mogelijkheden. Tal van ondernemers zien daar kansen", vertelt Bruinsma. "Het is geen optie eerst het hele pand te verbouwen en dan de beschikbare ruimtes te verhuren aan geïnteresseerden. Daarom doen wij het andersom: we zoeken geïnteresseerde ondernemers en kijken wat zij nodig hebben en kunnen bieden. Met steeds meer mensen heeft Stichting De Molkfabryk vruchtbare afspraken gemaakt."

De aanpak van Het Achterland sluit daarbij aan. "We zouden eerst een school kunnen bouwen en dan leerlingen zoeken. Wij hebben gezegd: we beginnen gewoon. Terwijl jongeren bezig zijn met de eerste repetities, bouwt een groep vrijwilligers aan de school. We willen graag een theaterzaal, een leslokaal, en slaapgelegenheid om internationale samenwerking mogelijk te maken. Doordat we ook met de jongeren zelf al starten, krijg je een kruisbestuiving die wij als positief ervaren."

De theaterschool krijgt professionele begeleiders: regisseur Zen Roorda en videokunstenaar Joachim Rümke. "In eerste instantie steken zij hierin veel vrije tijd, maar het is ons doel dat de jeugdcultuurschool een zichzelf bedruipende onderneming wordt", aldus Bruinsma.

In het laatste weekend van september starten de repetities, op zaterdag of zondag. De jongeren maken zelf zoveel mogelijk theatraal materiaal, in samenwerking met hun partners uit het buitenland.

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 5 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 6 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 6 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 7 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 7 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 8 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 9 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 10 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 11 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 12 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 12 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 13 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34