De grootste passie van prijswinnaar Naomi Verbunt is het fotograferen van paarden.
De grootste passie van prijswinnaar Naomi Verbunt is het fotograferen van paarden. Foto: Hennie de Jong

Cultuurprijs talentvolle fotografe Naomi Verbunt

Algemeen

TWIJZEL - "Wanneer ik een foto maak leg ik mijn eigen gevoel daarin en probeer ik het goede moment in beeld te vangen. Mijn eigen stijl wil ik verder ontwikkelen". Hiermee geeft de jonge fotografe Naomi Verbunt aan wat haar passie is. Ze maakt bijzondere foto's, vaak met afbeeldingen van paarden. De gemeente Achtkarspelen waardeert de kwaliteit van haar werk en daarom verdiende ze een cultuurprijs. Naomi Verbunt kreeg de ‘Oanmoedigingspriis jong talint Achtkarspelen 2020'.

De gemeente reikte in twee categorieën cultuurprijzen uit. De jury had de Muzykpleats en de Fryske Krite Bûtenpost gekozen als finalisten voor de ‘Kultuerpriis Achtkarspelen 2020’. Winnaar de Fryske Krite Bûtenpost kreeg € 1.000.

Naomi Verbunt uit Twijzel was volgens de jury het meest opvallende jonge talent. De andere kandidaten waren Sanne van Houten, Buitenpost (zang) en André Hoekstra, Stroobos (entertainer/muzikant). Winnares Naomi Verbunt ontving een cheque van vijfhonderd euro. "Ik was verrast door deze prijs en ben dankbaar dat mijn werk zo is opgevallen", reageert de zeventienjarige Naomi. Helemaal onverwacht kwam de bekroning niet, want bij eerdere fotowedstrijden van Keunstkrite Twizel viel ze in 2018 en 2019 in de prijzen.

Naomi Verbunt fotografeert onder andere portretten en landschappen, maar haar grootste passie ligt bij het fotograferen van paarden, een wereld die ze goed kent, omdat ze zelf actief is in de dressuur. Ze is regelmatig met de camera in de weer bij wedstrijden en concoursen. "Met mijn pony Maaike rijd ik in de categorie Z1 bij Paardensportvereniging Eastermar. Ook berijd ik een Fries paard van mijn instructrice Heleen de Haas." Naomi laat zich leiden door haar gevoel en intuïtie, zodat er spontane en niet geënsceneerde foto's ontstaan die de sfeer van dat moment weergeven. "In de dressuursport kun je de harmonie tussen ruiter en paard laten zien. Daarnaast moet de foto technisch goed zijn. De dressuur ken ik goed, maar ik maak ook paardensportfoto's bij andere onderdelen zoals springen en tuigen. Daarbij zijn feedback en tips van anderen welkom, daar leer ik van. Je moet bij het maken van een foto geduldig zijn, snel kunnen beslissen en de goede momenten leren herkennen."

Het juryrapport in Achtkarspelen was lovend over haar werk. "Naomi heeft de gave om bijzondere momenten in quasi spontane beelden vast te leggen. Ze heeft een goed oog voor compositie, kleur en tonaliteit."

Ze probeert haar foto's karakter te geven door een eigen stijl en het 'vangen' van het goede moment. "Als mensen later mijn foto nog eens onder ogen krijgen, kunnen ze het moment van toen weer herbeleven. Foto's van mij zijn te zien op de website Nabeleving.nl en ik heb ook een Facebookpagina."

Naomi heeft niet de ambitie om van de fotografie haar beroep te maken. De leerlinge van het Tjalling Koopmans College in Hurdegaryp wil zich wel verder ontwikkelen in haar hobby. "Sinds vorig jaar werk ik met een nieuwe fotocamera, die meer mogelijkheden heeft. Met die professionelere apparatuur kan ik technisch betere foto's maken." Ze maakt ook blackfoto's met een zwarte achtergrond. "Ik wil mij verder toeleggen op fotobewerking, om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken."

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 6 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 7 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 9 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 9 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 10 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 11 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 11 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 12 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 14 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 14 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 16 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00