Kom schaatsen in de voorjaarsvakantie voor 5 euro

Algemeen

Elfstedenhal in Leeuwarden biedt alles op het gebied van schaatsplezier

LEEUWARDEN - Weet jij al wat je gaat doen in de voorjaarsvakantie? Naar de kunstijsbaan in Leeuwarden, is dat een idee? De Elfstedenhal is dagelijks geopend voor recreanten. In de voorjaarsvakantie heeft de schaatsbaan verruimde openingstijden. Bovendien is de entree dan slechts vijf euro per persoon, zowel voor kinderen als voor volwassenen.

IJsplezier

Alles in de ijshal is gericht op het beleven van ijsplezier. De Elfstedenhal heeft een ijshockeybaan en een langeafstandsbaan. De lange afstandsbaan heeft een stevige, zachte boarding en in het midden een krabbelbaan.

Krabbelbaan

Op de krabbelbaan kan groot en klein terecht om het schaatsen te leren. Er staan schaatsrekjes die iedereen mag gebruiken; het zijn handige steuntjes bij het maken van je eerste schaatsmeters.

Sinds december staat er iets bijzonders op de boarding van de krabbelbaan: grappige tekeninget-
jes die kinderen stapsgewijs vertellen wat ze kunnen doen om te leren schaatsen. "Bruikbare tips voor kinderen en hun ouders die nog nooit in de ijshal zijn geweest", vertelt Baukje Heeg, marketingmedewerker in de Elfstedenhal. "Kinderen vinden het leuk om aan de hand van deze tekeningen allerlei opdrachten uit te voeren."

Muts op, handschoenen aan

Ga je naar de ijshal toe om een middagje te schaatsen – of een ochtend, of een avond, dat kan soms ook – dan wordt aangeraden dat je een muts op doet en handschoenen aan. "Niet eens vanwege de kou, het is altijd 10 graden in de hal, maar vooral vanwege bescherming", zegt Baukje Heeg. "De ijzers van schaatsen zijn scherp. Kleding, handschoenen en mutsen voorkomen verwondingen als iemand valt."

"We raden ook aan om een helm te dragen. Dat is niet verplicht, maar is voor je eigen veiligheid wel een goede zaak. IJs is tenslotte hard en glad."

IJspret met gehuurde easy gliders, hockey- of langebaanschaatsen

Materiaal te huur

Helmen en schaatsen zijn te huur bij de shop van de Elfstedenhal. Je eigen schaatsen meenemen mag natuurlijk ook en eventueel kun je die in de shop laten slijpen.

De huurschaatsen zijn er in allerlei maten en soorten. Zo zijn er langebaanschaatsen, kunstschaatsen, hockeyschaatsen, easy gliders en - voor de allerkleinsten - schaatsen met dubbele ijzers.

Genieten in het restaurant

Grenzend aan de schaatshal is een restaurant. Ga hier gezellig in een pauze of na afloop iets eten en/of drinken. "Pauzeer bijvoorbeeld met een lekkere kop chocolademelk en een warme tosti of bestel koffie met gebak."

Kinderfeestjes

Wie zijn kinderfeestje wil houden in de Elfstedenhal kan kiezen voor een arrangement. Dan betaal je een vaste, voordelige prijs voor de entree, het huren van schaatsen en het nuttigen van een portie patat met limonade.

Wekelijks trainen in de Elfstedenhal kan ook

Behalve zo nu en dan een paar uur te komen schaatsen als recreant, kun je ook een abonnement nemen bij de Elfstedenhal. Ook worden er talloze leuke, leerzame clinics aangeboden. Naar de schaatsschool gaan is ook een optie, of lid worden van een van de vele clubs of verenigingen die trainen bij de Elfstedenhal.

Schaatsclubs

Er zijn diverse langebaanschaatsclubs, er is een vereniging kunstrijden, een ijshockeyclub, een shorttrackvereniging, een curling-vereniging en zelfs een prikslee-club. Zij kunnen de ijsbaan wekelijks huren voor hun activiteiten. Deze clubs hebben zowel jeugdleden als volwassen leden en trainen een of twee keer per week. De meesten doen mee aan wedstrijden of toernooien.

IJshockeywedstrijden

De ijshockeyclub heeft geregeld een thuiswedstrijd in de Elfstedenhal. Rondom de ijshockeybaan zijn tribunes met totaal 450 zitplaatsen. "Ook als je geen lid bent van de club is het heel leuk om eens naar zo'n wedstrijd te komen kijken", vertelt Baukje Heeg.

Schaatsschool Elfstedenhal

Wie beter wil leren schaatsen, kan naar de schaatsschool van de Elfstedenhal komen. "In september starten er weer nieuwe groepen. We geven lessen voor beginners en gevorderden. We hebben reguliere lessen en focuslessen. In de voorjaars- en herfstvakantie worden er intensiefcursussen gegeven", aldus Baukje Heeg. "Doe eens een proefles, dat kan voor slechts 11 euro. Doe je het voor 22 maart (de laatste dag van dit seizoen, daarna sluit de ijshal voor de duur van de zomermaanden) dan kun je alvast beoordelen of je het komende winterseizoen schaatslessen bij ons wilt volgen."

Met je klas schoolschaatsen

Er zijn diverse basisscholen in Leeuwarden en omgeving die jaarlijks meedoen met het schoolschaatsen in de Elfstedenhal. Het schoolschaatsen bestaat uit een cyclus van vijf lessen waarbij leerlingen de basistechniek leren. De laatste les is een 'elfstedentocht', een soort puzzelrit met diverse opdrachten bij stempelposten op de ijsbaan.

Het leuke voor leerlingen van scholen die meedoen met schoolschaatsen, is dat zij een abonnement kunnen afsluiten bij de Elfstedenhal voor slechts € 17,50. "Voor dat bedrag kunnen de kinderen dan het hele seizoen onbeperkt komen schaatsen tijdens de vrije openingsuren."

Woensdags studentenavond

Woensdagavond is een drukke avond. Bezoekers kunnen dan op het vertoon van hun studentenpas voor vijf euro schaatsen. In het restaurant is het deze avond reuze gezellig, want de studenten die hier in grote getale gebruik van maken, mogen graag 'nazitten'.

Vergaderruimte, personeelsuitje

Ten slotte heeft de Elfstedenhal ook nog een aantrekkelijk aanbod voor bedrijven en groepen. "We hebben abonnementen bedrijfsschaatsen en diverse vergaderruimtes. Bedrijven kunnen ook met hun personeel naar een schaatsclinics komen."

Voorbeelden van clinics zijn schoonrijden, curling of 'iisstoksjitten'. Men kan individueel boeken, maar ook prima met een groepje. Vrienden, families, collega's of personeel maken van zo'n clinic een leuke groepsactiviteit. "Meld je aan en we kijken wat er mogelijk is", zegt Baukje. "Wat bijvoorbeeld gebeurt, is dat een bedrijf hier ruimte huurt voor een vergadering en het personeel na afloop een schaatsclinic aanbiedt, met na afloop een lopend buffet in het restaurant."

Kunstijsbaan Elfstedenhal |
Fryslânplein 1, Leeuwarden |
Openingstijden: dagelijks, zie de
website www.elfstedenhal.frl |
058-213 5555

 

De Kunst van het Evenwicht
NVA-Autismeweek met thema 'De Kunst van het Evenwicht Algemeen 2 uur geleden
Terwijl bestuurslid Oege Hiddema het pasverworven brij-buske omhoog houdt, overhandigt museumvoorzitter
Sybren van Tuinen bloemen aan de schenkers, Elly en Jitse van der Bij uit Damwâld.
Drie particuliere schenkingen voor het Ruurd Wiersma Museum Algemeen 3 uur geleden
Dirigent Akke Bosma
Uniek 3-koren lenteconcert Algemeen 5 uur geleden
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard Algemeen 6 uur geleden
Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 22 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 22 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 22 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 22 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 23 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 23 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen gisteren
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen gisteren
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 28 mrt, 14:00