Directeur André de Jong vindt mooie grote buitenspeelplaatsen belangrijk.
Directeur André de Jong vindt mooie grote buitenspeelplaatsen belangrijk. Foto: Actief Media

Tiko Kinderopvang is een verrijking voor ieder kind

Algemeen Zakelijk

Warme opvang bij gastouders, peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en BSO's

KOLLUM - Tiko Kinderopvang mocht in oktober vorig jaar de Ondernemersprijs Achtkarspelen in ontvangst nemen. "Een opsteker", zegt directeur André de Jong. "Geweldig dat de jury de pluspunten van onze organisatie waardeert."

Tiko Kinderopvang ontstond in 2014 na de overname van Amarins Kinderopvang door Kinderopvang Achtkarspelen. Onder de nieuwe organisatie vallen 4 opvanglocaties (kinderdagverblijven en buitenschoolse opvanglocaties), 18 peuterspeelzalen en 375 gastouders. Door ruim 125 medewerkers en de gastouders worden ongeveer 1700 kinderen opgevangen.

De kinderopvanglocaties van Tiko Kinderopvang zijn gevestigd in Kollum, Surhuisterveen, Buitenpost en Harkema. De peuterspeelzalen bevinden zich hier ook, en daarnaast in Augustinusga, Drogeham, Kootstertille, Gerkesklooster, Twijzel, Twijzelerheide, Burum, Munnekezijl, Westergeest, Hallum, Marrum, Blije, Ferwerd en Burdaard.

André de Jong is enthousiast. "Voordat ik Tiko Kinderopvang overnam was ik accountant. Voor mij is dit een manier om ondernemerschap te combineren met maatschappelijke betrokkenheid. Het is een mogelijkheid gelijke kansen te creëren voor alle kinderen."

Vroegschoolse Educatie
Gelijke kansen voor kinderen ontstaan met aandacht voor voorschoolse educatie. Voorschoolse educatie (VVE) is dan ook een belangrijk item bij Tiko Kinderopvang. "Al onze medewerkers hebben of behalen het VVE-certificaat. Kwaliteit staat voorop."

Vanuit consultatiebureaus worden soms ontwikkelingsachterstanden bij kinderen gesignaleerd. "Dat wordt doorgegeven, waardoor ons personeel gericht aan de slag kan gaan met deze kinderen", vertelt De Jong.
Extra aandacht voor praten, bewegen of het aanleren van vaardigheden verkleint de achterstand. Tiko Kinderopvang werkt daarbij samen met de basisscholen. "Om de doorgaande lijn te garanderen als de kinderen naar groep 1 gaan."

Methodisch werken
Tiko Kinderopvang werkt met de Piramide-methode. Allerlei materialen en activiteiten worden via dit leermateriaal thema- en seizoensgericht aangeboden. Er zijn toetsmomenten en een leerling-volgsysteem is gekoppeld.

Tijd voor ontwikkeling
Vanaf 1 januari 2020 mogen de kinderen met een ontwikkelingsachterstand vier dagdelen per week naar de peuterzaal, in plaats van de gebruikelijke twee dagdelen. Een dagdeel beslaat nu drie uur, maar ook dat verandert en wordt vier uur.

Er wordt bij de peuterspeelzalen en kinderopvanglocaties van Tiko Kinderopvang veel (voor)gelezen. "We starten met Boekstart, een project van de bibliotheek waarbij ook de ouders betrokken zijn. Lezen is belangrijk voor de ontwikkeling van de taalvaardigheid van een kind. Daarin hebben we een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Laaggeletterdheid kan worden voorkomen als in een vroeg stadium wordt bijgestuurd."

Logopediste en aandacht
Daarom ook zal er een logopediste op de Tiko Opvanglocaties gaan observeren. "Signaleert ze opvallende zaken, dan kunnen we daarmee meteen iets doen.
Tutoring - één op één aandacht voor een kind - is een belangrijk onderdeel van onze werkwijze."

Gezonde voeding
Behalve voor voorschoolse educatie heeft Tiko Kinderopvang ook aandacht voor gezonde voeding en voldoende beweging. "Voedzame maaltijden, fruit eten en water of thee drinken in plaats van limonade zijn bij ons gebruikelijk."

"Speel lekker buiten bij Tiko Kinderopvang"

Grote speelpleinen
Om kinderen te stimuleren meer te bewegen heeft Tiko Kinderopvang relatief weinig televisies en computers. Grote speelpleinen zie je echter bij alle locaties. Ook is volop buitenspeelgoed aanwezig. De groepsleiding op de verschillende groepen organiseren allerlei activiteiten om beweging te stimuleren, zoals een zeepbaan op een warme dag, of een modderdag voor de buitenschoolse opvang.

Tiko Kinderopvang is graag sponsor van kinderactiviteiten waarbij bewegen een rol speelt. "Zo waren we hoofdsponsor van de KidsRun in Harkema en ondersteunen we het zwembad in Surhuisterveen."

Altijd op zoek naar verbetering
Tiko Kinderopvang is een organisatie die altijd in ontwikkeling is. "We namen vorig jaar de peuterspeelzalen in Noardeast-Fryslân over. Waar nodig doen we aanpassingen. Voldoen ze aan de eisen van deze tijd? Hebben ze voldoende speelruimte buiten? Onlangs hebben we bijvoorbeeld in Harkema de buitenspeellocatie uitgebreid."
In Kollum zijn in 2020 veranderingen te verwachten doordat een deel van de groepen gehuisvest wordt in het nieuwe Kindcentrum dat in dat dorp komt.

App 'Ouderportaal'
Sinds kort beschikken alle ouders met kinderen bij Tiko Kinderopvang over de app 'Ouderportaal'. Nieuwsbrieven worden via deze app aangeboden, maar ook de dagverslagjes voor de kinderen van 0 tot 1 jaar. "We delen fotootjes en leuke nieuwtjes van de groep ook via deze app."

Handle with Care
Gemotiveerd is André de Jong voor de deelname van Tiko Kinderopvang aan de pilot die plaatsvindt in Achtkarspelen, 'Handle with Care'. "Deze pilot is een poging kinderen in situaties met huiselijk geweld bij te staan. Komt de politie na een melding ergens aan de deur, dan checken ze of er kinderen betrokken waren bij het incident. Is dat zo, dan vragen ze de ouders of de politie aan de scholen en kinderopvanglocaties van deze kinderen mag doorgeven dat er een incident heeft plaatsgevonden. Wij horen dan verder niets, alleen de naam van het kind en het codewoord 'handle with care'. Wij weten dan genoeg om het kind beter te kunnen ondersteunen."

Eigen uitzendbureau
De ondernemersprijs Achtkarspelen ontving Tiko Kinderopvang mede voor het personeelsbeleid. "Wij hebben bijvoorbeeld een eigen uitzendbureau opgezet, waardoor we ons personeel meer zekerheid kunnen bieden. Via het uitzendbureau kunnen we hen langer aan ons binden. De kans wordt daardoor groter dat ze in die periode ook voor een vast contract in aanmerking komen. Continuïteit vinden wij van groot belang, zowel voor ons personeel als voor de kinderen die dagelijks bij ons komen."

Belangstelling voor Tiko Kinderopvang? Loop eens binnen of informeer naar de mogelijkheden.
www.tikokinderopvang.nl | Voorstraat 34, Kollum | 0511-543017

 

 

 

Ook op het gebied van buitenspeelgoed valt er veel te kiezen bij Tiko Kinderopvang.
Binnen is er allerlei speelmateriaal beschikbaar dat de ontwikkeling stimuleert.
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 15 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 15 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 16 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 16 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 17 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 17 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 18 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 19 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 20 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 21 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 22 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 23 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34