WoonFriesland zet drone in voor woninginspectie

Algemeen

Aeroscan en WoonFriesland werken samen aan slim en betaalbaar onderhoud

GROU - Woningstichting WoonFriesland heeft proefgedraaid met een drone met camera voor het inspecteren van de buitenkant van huurwoningen. Die proef is dusdanig goed bevallen, dat WoonFriesland samen met het bedrijf Aeroscan hiermee doorgaat.

Volgens eigen zeggen is WoonFriesland de eerste woningcorporatie in Noord-Nederland die voor deze inspecties een drone inzet. De drone van Aeroscan heeft een camera die van bovenaf de buitenkant van woningen fotografeert. Zo kan heel precies de staat van onder meer de gevels, dakbedekking en kozijnen worden gemeten. WoonFriesland weet dan exact waar onderhoud nodig is.

De proef met de drone voor woninginspecties vond eind februari plaats in Donkerbroek. Eerder voerde WoonFriesland de inspecties nog handmatig en steekproefsgewijs uit. Om alle woningen in de toekomst goed te kunnen onderhouden, ging het sociaal verhuurbedrijf op zoek naar innovatieve oplossingen. Besloten werd om een samenwerking aan te gaan met Aeroscan. Dit Friese bedrijf heeft als doel om via drones en andere slimme digitale middelen informatie te leveren voor onderhoudswerkzaamheden. Dit leidt tot meer precisie en lagere onderhoudskosten.

Directeur Frank van den Broek van de huurdersvereniging 'Bewonersraad Friesland' is ingenomen met het toepassen van de drone. "Het betekent een vooruitgang voor de huurders. Ze krijgen niet meer een medewerker van de woningstichting met een camera aan de deur. Wel moeten de huurders vooraf worden geïnformeerd en achteraf de kans krijgen eventuele privacygevoelige informatie te laten verwijderen."
Een drone kan, aan de hand van camera's en sensoren, onder meer de staat van de gevels en de vochtigheidsgraad van de dakbedekking meten. Sensoren, bijvoorbeeld in de kozijnen, melden beginnend houtrot. Slimme computerprogramma's maken storingen en gebreken sneller zichtbaar. Daardoor is het mogelijk om beter te voorspellen waar en wanneer onderhoudswerkzaamheden nodig zijn. Dat verkleint de kans op schade, schimmel en lekkage, verwacht WoonFriesland.

"Besparing goed voor huurders"

Deze werkwijze zorgt er ook voor dat WoonFriesland de onderhoudskosten kan terugdringen. "Deze besparing wordt gebruikt om verdere verduurzaming van de woningen simpel en betaalbaar te houden", belooft WoonFriesland.

WoonFriesland werkt momenteel al met het Beheer Informatie Model 3D BIM. De ambitie is om binnen vijf jaar een digitale 3D woningcartotheek te hebben, die ook door de bewoners in te zien is via het huurdersportaal. Eventuele gebreken aan bijvoorbeeld voegwerk worden hierin vermeld.
"Voor de inzet van drones in Nederland geldt regelgeving. Om deze technologie veilig toepasbaar te maken, werkt Aeroscan samen met de Inspectie Leefomgeving en Transport. Aeroscan beschikt over alle benodigde vergunningen om dronevluchten uit te voeren in de gebieden waar de woningen van WoonFriesland staan", meldt de woningstichting.

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 5 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 7 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 8 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 8 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 9 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 10 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 10 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 11 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 13 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 14 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 15 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00