Inloopmiddag op maandag 10 en 17 december

Algemeen Zakelijk

Vragen over de tien Eindejaars Belastingtips van Apuls Cijfers & Advies in Burgum?

BURGUM - Het jaar loopt ten einde. Ongetwijfeld kijkt u terug op 2018 en vooruit naar 2019. "1 januari is een belangrijke datum voor ondernemers. Apuls Cijfers & Advies geeft daarom in dit artikel tien Eindejaars Belastingtips. "Bovendien organiseren we in december inloopmiddagen voor ondernemers met fiscale vragen" zegt belastingadviseur Nanne van der Veen.

De inloopmiddagen zijn kosteloos en men loopt binnen zonder afspraak. "Kom maandagmiddag 10 december of 17 december vrijblijvend naar Apuls Cijfers & Advies", zegt Nanne van der Veen uitnodigend. "Stel uw vragen zodat u zeker weet dat u het belastingjaar goed afsluit en 2019 goed ingaat. 's Avonds op afspraak langskomen kan ook."

De inloopspreekuren zijn bedoeld om uw persoonlijke fiscale vragen te beantwoorden, maar ook met andere vragen kunt u er natuurlijk terecht. Misschien heeft u voor 2019 groeiplannen? Misschien zoekt u financieringsbronnen of denkt u aan een bedrijfsovername? Nanne van der Veen: "Hoe waren uw cijfers dit jaar? Heeft u de prognoses en verwachtte omzet gehaald? Benut u alle fiscale mogelijkheden? Wij sparren graag met u over de beste volgende stap voor uw onderneming."

Kom langs tijdens een inloopmiddag, 10 en 17 december tussen 13.00 en 18.00 uur | Apuls Cijfers & Advies | Mr W.M. O. van Veenweg 8a, Burgum | 0511 462 075

Tien Eindejaars Belastingtips van Apuls Cijfers & Advies

1. Maak de kinderen blij
Hebt u vermogen in box 3? Dan is er een manier om belasting te besparen, en tegelijkertijd de kinderen blij te maken: schenken! Natuurlijk is er de standaardvrijstelling, maar u kunt uw kinderen ook helpen bij het aflossen van hun hypotheek. Zo is een bedrag tot maar liefst € 100.800 vrijgesteld wanneer het gebruikt wordt voor de eigen woning. Hebt u zo'n bedrag niet in een keer klaar liggen? Dan mag het ook in drie jaren. En, mocht u in 2010 al een grote schenking hebben gedaan, dan kunt u dit tot 1 januari aanstaande nog aanvullen. Daarna vervalt deze mogelijkheid.

2. Ga nog snel even naar de kapper
U heeft vast wel gehoord dat het lage btw tarief per 1 januari aanstaande omhoog gaat naar 9%. Dit maakt niet alleen de boodschappen duurder, maar ook de kapper, schilder enzovoorts. U kunt dus snel 3% besparen door voor dit jaar nog een afspraak te maken. Bent u een theaterliefhebber? Denk dan eens aan het afsluiten van een abonnement. Betaalt u dit jaar het volledige jaarabonnement voor 2019? Dan scheelt dat ook weer 3% btw-verhoging.

3. Factureer op tijd!

Ook als ondernemer krijgt u te maken met het hogere btw tarief. Laat u goed voorlichten over de gevolgen, vooral wanneer uw klanten particulieren of btw-vrijgestelde ondernemers zijn. Dit om te voorkomen dat de klant onaangenaam verrast wordt. Zo is er bijvoorbeeld btw-voordeel te behalen door uw facturen over december al in december te verzenden.

4. Wanneer komt winst goed uit?
Natuurlijk is winst belast in het jaar waarin u de winst maakt, maar zoals altijd zijn er ook hier uitzonderingen op de regel. Maakt u veel winst? Dan is het misschien handig om te kijken of u een deel van de winst uit kunt stellen. De vennootschapsbelastingtarieven gaan namelijk omlaag. Aan de andere kant kan het zijn dat u nog een oud verlies hebt openstaan. In dat geval is het verstandig om juist dit jaar winst te hebben. De periode waarover u verliezen kunt verrekenen gaat voor de komende jaren namelijk van 9 naar 6 jaar.

5. Koop een auto
Bent u van plan om binnenkort een nieuwe bolide aan te schaffen? Dan kan het voordelig zijn om nog in 2018 een auto te kopen. In de eerste plaats is er - in verband met een nieuwe testmethode - ruimschoots ingekocht door de autodealers. Een aantal autobedrijven wil dus maar wat graag van hun voorraad af. In de tweede plaats wordt per 1 januari de 'Tesla tax' ingevoerd. Dit betekent dat een elektrische auto in 2019 niet meer voor het volle bedrag in de lage bijtelling van 4% valt. Schaft u een elektrische auto aan met een datum eerste toelating in 2018? Dan mag u nog 60 maanden gebruikmaken van het lage bijtellingstarief over de totale cataloguswaarde.

6. Aan de slag met uw monumentenpand!
Per 1 januari verdwijnt de belastingaftrek voor monumentenpanden. Daarvoor in de plaats komt een subsidie van 38%. De voorwaarden voor deze subsidie zijn strenger dan de huidige voorwaarden. Wilt u het sanitair of de verwarmingsinstallatie van uw monumentenpand vervangen? Doe dat dan nog dit jaar, omdat u hiervoor volgend jaar geen subsidie krijgt.

7. Wees dit jaar nog energiezuinig
Goed nieuws is dat de subsidies voor milieuvriendelijke (MIA) en energiezuinige (EIA) investeringen nog een aantal jaren blijft bestaan. Maar let op: de EIA gaat volgend jaar omlaag naar 45%. Dit jaar is deze subsidie nog 54,4%. Het kan dus aantrekkelijk zijn om deze subsidie nog in 2018 aan te vragen.

8. BV ja / BV nee
We weten allemaal dat belastingregels vaak veranderen. Door alle wijzigingen die ons de komende jaren te wachten staan, wijzigt ook het omslagpunt waarop een BV juist wel of niet aantrekkelijk is. Twijfelt u? Dan is het tijd om hier eens goed voor te gaan zitten.

9. Investeren met fiscaal voordeel
Investeringen in bedrijfsmiddelen vormen een interessante aftrekpost. De meest bekende aftrekpost is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), bedoeld als voor ondernemers die dit jaar tussen de 2.301 en 312.176 euro hebben geïnvesteerd in je eigen bedrijf. Zit je nog onder die drempel van 2.301 euro, kijk dan of je wat investeringen naar voren kunt halen. Let wel op: alleen bedrijfsmiddelen die meer dan 450 euro kosten, komen hiervoor in aanmerking.

10. Bundel giften
Doneer je weleens geld aan een goed doel? Dan mag je de giften opvoeren als aftrekpost, mits deze bij elkaar opgeteld hoger zijn dan 1 procent van je verzamelinkomen, met een minimum van 60 euro. Elke euro boven deze grens is aftrekbaar. Komt je niet aan deze drempel, dan kunt je overwegen de giften over enkele jaren te bundelen.

Doe je een gift aan een culturele instelling die door de Belastingdienst officieel is erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), dan mag je 25 procent extra aftrekken, met een maximum van 1.250 euro.

Actueel

© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 1 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 2 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 3 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 3 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 4 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 19 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 20 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 20 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen 21 uur geleden
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 23 uur geleden
Leuke uitjes tijdens Pasen.
Eieren zoeken, codes kraken en lekker fietsen tijdens Pasen Algemeen gisteren
Color guard Nova/De Marko's vijfde op Finals
Color guards Nova/De Marko's vijfde op Finals Algemeen 27 mrt, 12:00
De provincie wil het gebruik van bestrijdingsmiddelen afbouwen.
Subsidie om te experimententeren met afbouw gewasbeschermingsmiddelen Algemeen 27 mrt, 11:00
Zondag 24 maart Wedstrijden Nunspeet en Leek
Hiphop en showdance team uit Drachten schitteren in Nunspeet en Leek Algemeen 27 mrt, 10:48
Technische vernieuwing kan wellicht in aanmerking komen voor een deel van de zeven miljoen euro subsidie voor het MKB in Noord-Nederland.
Zeven miljoen euro subsidie voor innovatie in MKB Noord-Nederland Algemeen 27 mrt, 09:57
Creëer een Betoverende Paastafel: Tips voor een Onvergetelijk Paasontbijt.
Creëer een Betoverende Paastafel: Tips voor een Onvergetelijk Paasontbijt Algemeen 27 mrt, 08:30