Hobma verslaat Brandsma bij Keningsljeppen

Algemeen Sport

BURGUM – Ondanks de verse afstand, een persoonlijk record én een schansrecord van 21,54 meter, won Nard Brandsma uit Workum zaterdag niet het Keningsljeppen in Burgum. In de finale – als de afstanden van de voorronde niet meer meetellen – versloeg Thewis Hobma uit Harlingen Brandsma dankzij een sprong van 'slechts' 20,38 meter.

Bij de meisjes en dames (samen in één klasse) won Sigrid Bokma (dames) uit Hindeloopen zowel de voorronde - met de verste afstand van de dag in deze groep: 15,34 meter – als de finale (laatste sprong: 15,02 meter).

Van de jongens en junioren was Wisse Broekstra uit Tzummarum ongenaakbaar: 17,56 meter in de voorronde (persoonlijk record met meer dan een meter verbeterd!) en 16,88 meter in de finale.

Er werden zaterdagavond vijf persoonlijke records gesprongen: door de al genoemde Nard Brandsma (topklasse), door Jos Bethlehem (oergongsklasse, IJlst) met 19,12 meter en door drie jongens: Wisse Broekstra (al genoemd), Renzo Zwaagman (IJlst) met 16,19 meter en door Bouwe Westert (IJlst) met 15,19 meter.

Vering in aanloop-'barten'

's Middags sprong de eerste klasse. Toen werden maar liefst vijftien persoonlijke records gesprongen. Volgens voorzitter Hans Helmholt van Ljeppersklup Burgum zijn de nieuwe aanloop-'barten' hier mede de oorzaak van. "Door de stalen constructie en de kunststofplanken krijg je vering. Dit maakt de aanloop energieker, zodat je de pols in beginsel verder in het water kunt zetten en dus ook verder kunt springen. Mits je over de goede techniek beschikt."

'Kening' Thewis Hobma bevestigde dit na de prijsuitreiking: "Wy moatte noch wenne oan dy fearring. Mar as de ynsprong goed is, kinst fierder springe as op de oare skânsen yn Fryslân."
'Plaatselijk' favoriet in de topklasse Hannes Scherjon uit Noardburgum was één van de ljeppers die daar last van had. Zijn eerste sprong in de voorronde mislukte door een slechte insprong; hij kwam weliswaar droog over, maar niet verder dan een schamele 14,17 meter.

Bij z'n tweede sprong ging hij zó schuin over, dat hij buiten de eigen sector landde. En z'n derde sprong eindigde te water. Zodoende drong Scherjon niet door tot de finale. Daan de Vries (Feanwâlden) lukte dat evenmin, met sprongen van 16,50, 14,81 en 14,24 meter. Bij de meisjes en dames waren meer plaatselijke favorieten: Fardou van Akker (meisjestopklasse, Suwâld; verste sprong zaterdag: 14,57 meter), Pytrix Westra (idem, Burgum; 14,24 meter) en Anneke Broersma (Lemelerveld; Burgum): 15,07 meter.

De nieuwe aanloop-'barten' zijn afgekeken van de schans in Zegveld van de Polstokbond Holland, aldus Hans Helmholt.

Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 3 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 4 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 5 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 19 uur geleden
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 21 uur geleden
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 uur geleden
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen gisteren
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45