"In hun hart vinden ze het prachtig wat wij deden"

Algemeen

LEEUWARDEN - Op het witte wafeltjestapijt van de rechtszaal staan keurig naast elkaar twee 'scherjonnetjes' onder zijn stoel. Achter hem, over de leuning, hangt een jasje met de tekst 'Hey ho let's go'. Hij is één van de tien mensen die een dagvaarding ontving en vrijdag 15 juni op de regiezitting verscheen.

Ze zitten op een rij voor de drie rechters die 8, 9, 11 en 12 oktober in Leeuwarden recht spreken over de zogenaamde A7-blokkade in november 2017. Totaal zijn er 34 mensen gedagvaard.

De meesten zijn blij met de spandoeken die ze bij aankomst zagen bij de poort van de rechtbank. Voorstanders van Zwarte Piet toonden hiermee hun steun voor het voortbestaan van de oer-Hollandse sinterklaastraditie. Ook op de publieke tribune van de rechtszaal zitten "liefhebbers van het kinderfeest". Ze wonen in het midden van het land en zijn gekomen om de demonstranten in Friesland een hart onder de riem te steken.

De groep mensen die in november 2017 de A7 blokkeerden, zien de rechtszaak met vertrouwen tegemoet. "We hebben een goede advocaat", zegt één van hen, verwijzend naar Tjalling van der Goot. "Uit onderzoek van Hart voor Nederland blijkt dat tachtig procent van de Nederlanders in hun hart het prachtig vinden wat wij hebben gedaan", zegt een ander.

Binnen in de rechtszaal gaat het gesprek echter helemaal niet over Zwarte Piet. Daar gaat het over wet- en regelgeving. De officier van justitie doet een beetje denken aan veldwachter Bromsnor als hij stelt dat het niet van belang is de verbalisant te horen die de schrijfster opdracht gaf het oproerbericht van Facebook te verwijderen. Advocaat Tjalling van der Goot vroeg daar tijdens de regiezitting wel om. In de stukken waarop de rechter zich gaat baseren, zit volgens hem nu geen bewijs dat er is gezegd dat zijn cliënt het gewraakte bericht van Facebook moest halen, omdat ze anders een strafbaar feit pleegde. Het bericht is echter daarom wel van Facebook gehaald, dus volgens de advocaat is er geen strafbaar feit gepleegd. De rechtbank ging mee. De bewuste verbalisant wordt in oktober opgeroepen.

Tjalling van der Goot gaf tijdens de regiezitting aan, het spreekrecht voor slachtoffers niet relevant te vinden. De wet schrijft voor dat dit alleen mogelijk is bij een aantal specifieke misdrijven, of bij misdrijven waar meer dan acht jaar gevangenisstraf op staat. "Daarvan is alleen sprake bij artikel 162 dat gaat over het versperren van een landweg. En dat is in dit geval een slachtofferloos delict", zei hij. De officier van justitie en later ook de rechters waren het daarmee oneens. Drie mensen die spreekrecht hebben aangevraagd, krijgen dat ook.

Een ander verzoek van Van der Goot werd wel gehonoreerd: agenten die aanwezig waren op de A7 worden als getuigen gehoord. Door hun bevelen zou de blokkering langer hebben geduurd.

Locoburgemeester van Dongeradeel Pytsje de Graaf wordt op verzoek van de advocaat in oktober ook gehoord. Dat zal gaan over het uiteindelijk verbieden van de anti-Zwarte Pietbetoging. De organisatie 'Kick Out Zwarte Piet' had na de blokkering nog wel kans gehad in Dokkum te demonstreren.

De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 19 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 19 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 20 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 20 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 21 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 21 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 22 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 23 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen gisteren
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 28 mrt, 10:00
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 28 mrt, 09:36