In het spookhuis kunnen kinderen in het halfdonker klimmen en klauteren.
In het spookhuis kunnen kinderen in het halfdonker klimmen en klauteren. Foto: Actief Media

Heropening Sanjesfertier na verbouwing

Algemeen

FEANWALDEN - Al twintig jaar is speel- en dierenpark Sanjesfertier hét speelparadijs van Noordoost Fryslân. Of het nu een regenachtige zaterdag is of een zonnige voorjaarsdag, een bezoek aan Sanjesfertier is voor kinderen altijd een feest. Helemaal nu de verbouwing bijna afgerond is, en het park nog meer 'fertier' biedt. Een vernieuwd restaurant en nieuwe attracties maken van een bezoek aan Sanjesfertier meer dan 'gewoon een leuke dag'. Het wordt een echte belevenis.

Eigenaar Wimer Visbeek van Sanjesfertier laat trots zijn nieuwste attractie zien. Het grote klimtoestel in de vorm van een raket is speciaal ontwikkeld voor Sanjesfertier. "Door aan dit rad te draaien kunnen kinderen zelf energie opwekken", vertelt Wimer. "Wanneer ze op de knoppen van het controlepaneel drukken, klinken verschillende geluiden." Wimer drukt op een knop en uit luidsprekers klinkt een stem die zegt: "Ready for take-off". Geluiden van een opstijgende raket volgen.

Ook de traditionele ballenbak krijgt bij Sanjesfertier een interactieve twist. In het oog springt het kleurrijke piratenschip. Hierboven hangen wolken die sfeervol verlicht worden met gekleurde ledverlichting. Kinderen kunnen blauwe en witte ballen in stofzuigers aan de zijkant van de bak stoppen. De ballen worden via een ingenieus buizenstelsel omhoog gezogen, waarna ze op de wolken komen te liggen. Om de circa vijf minuten volgt een 'wolkbreuk', waarna de blauwe en witte ballen als regen en sneeuw naar beneden vallen. De nieuwe attractie is direct al populair. "Als de ballen naar beneden komen, klinkt er vaak gejuich! Onderwerpen als ruimte en piraten spreken kinderen aan", weet Wimer. De jonge ondernemer wil met het vernieuwde Sanjesfertier kinderen meer beleving bieden.

Naast de ballenbak zijn ook andere attracties aangepast. "De bouwhoek is nu de bouwplaats geworden", legt Wimer uit. "En kinderen hebben een grote fantasie. Zo werd de nieuwe griezelapenkooi al snel het spookhuis genoemd." In deze attractie kunnen kinderen in het halfdonker klimmen en klauteren. Geluidseffecten en het licht dat steeds van kleur verandert maken de attractie nog spannender.

Naast de griezelapenkooi is er ook een 'gewone' apenkooi. Met drie verdiepingen is dit de grootste apenkooi van Friesland. Achterin de grote loods is er ook nog een springkussen met een klimwand. Kinderen tot vier jaar kunnen zich vermaken in de softplayhoek. Deze speelhoek is ingericht met softplaymateriaal en een ballenbak.

Alles draait om beleving in Sanjesfertier
De attracties sluiten goed aan bij de filosofie van Sanjesfertier: 'Kinderen aanmoedigen om tijdens het spelen te bewegen en de fantasie te gebruiken'. Zo leren kinderen ook om samen te werken. "Wij zijn geen pretpark met veel attracties waar kinderen alleen in kunnen zitten", aldus Wimer. "Bij ons vind je geen achtbanen, die passen niet bij ons bedrijf." Sanjesfertier is een echt familiebedrijf, in 1998 opgericht door Klaas Visbeek. Zoon Wimer is al jaren actief in het bedrijf en sinds een aantal jaren is hij vennoot. Waar het bedrijf oorspronkelijk in één hal gevestigd was, is het in de loop der jaren behoorlijk gegroeid. Er kwamen steeds meer attracties bij en in 2012 werd het dierenpark SanjesZoo geopend.

Te land, ter zee en door de lucht
Sanjesfertier is echt een indoor- en outdoorpark. Wie de grote hal verlaat, komt in het verkeerspark. De jeugdige deelnemers kunnen hier in trapauto's alvast oefenen in het verkeer. Wie zich liever laat vervoeren, kan in het treintje stappen dat dwars door het verkeerspark rijdt. En voor de echte waterratten is er de botenbaan met waterfietsen. Piloten in spé kunnen in de monorail uitzoeken of ze echt geen hoogtevrees hebben. In de helikopter fiets je een rondje door de lucht en kun je het park van boven bekijken. Verder heeft het verkeerspark een tokkelbaan, een crossbaan, een airtrampoline en verschillende klimtoestellen, zoals de middeleeuwse klimtoren.

Buiten zijn er ook interactieve attracties, zoals de interactieve spin. Dit klimrek heeft verschillende licht- en geluidseffecten. Door op de ogen van de spin te drukken, kun je een spel selecteren. Vervolgens moet je de oplichtende knoppen rondom het klimrek zo snel mogelijk proberen te raken.

Dierenpark SanjesZoo
Ook in SanjesZoo staat beleving centraal. Kinderen kunnen dichtbij de dieren komen en ze zelfs voeren. In het park zijn zo'n veertig verschillende diersoorten, van landbouwhuisdieren tot wilde dieren, zoals wallaby's, neusberen, kamelen en papegaaien. Minder exotisch maar net zo mooi zijn de jonge lammetjes. "De eerste lammetjes zijn al weer geboren", vertelt Wimer. "Vorig jaar hadden wij zelfs een vijfling." De lammetjes staan nu nog warm in de stal. Naast plezier biedt SanjesZoo ook educatie. In het natuurmuseum kunnen jong en oud meer over de Friese natuur leren.

Dagbesteding
SanjesZoo heeft daarnaast een heel belangrijke maatschappelijke functie. Het is een dagbestedingslocatie voor kinderen, jongeren en volwassenen. De dagbesteding is bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking, een autistische stoornis of psychische problemen. Ze zijn nuttige krachten voor het bedrijf. "De deelnemers verzorgen de dieren en maken de hokken schoon. Maar ze zijn ook creatief bezig. Zo bakken ze de overheerlijke appeltaarten voor in het restaurant", legt Wimer uit.

Comfort voor ouders en 'pakes en beppes'
Naast de beleving voor kinderen is ook de beleving voor ouders, en niet te vergeten grootouders, versterkt. "Veel 'pakes en beppes' in Friesland hebben Sanjesfertier wel eens bezocht. Ze zijn meestal heel blij met ons", vertelt Wimer lachend. Als kinderen eenmaal aan het spelen zijn, vliegt de tijd voorbij. Voor de meegekomen volwassenen is zitcomfort dan wel belangrijk. Het restaurant is daarom ook helemaal vernieuwd. Zo is de keuken naar voren gehaald. "Bezoekers kunnen dan zien dat wij voor hen aan het werk zijn", geeft Wimer aan.

In het restaurant zijn nieuwe tafels, stoelen en banken neergezet. In plaats van een betonvloer, ligt er nu een mooie, houten vloer, die het geheel een huiselijke sfeer geeft. Ook hangen er nieuwe lampen. Deze vallen bijzonder goed in de smaak. "Moeders vragen nu regelmatig aan mij waar ik die lampen vandaan heb. Dan willen ze die lampen ook thuis hebben", vertelt Wimer.

Feestelijke openingskorting
De puntjes worden nu nog op de i gezet, zodat Sanjesfertier helemaal klaar is voor de voorjaarsvakantie. De verbouwing is nu bijna achter de rug. Hoe zit het dan met de verbouwingskorting?

Wimer nodigt iedereen die nog wil profiteren van de verbouwingskorting van harte uit: "De verbouwingskorting van 33 procent op de entreeprijs zetten wij om in een openingskorting. Deze is geldig tijdens de voorjaarsvakantie. Iedereen is van harte welkom!"

Speel- en Dierenpark Sanjesfertier
De Sânjes 4, 9269 HA Feanwâlden
0511-477390 | www.sanjesfertier.nl

Bij Sanjesfertier zit ook het dierenpark SanjesZoo. Hier zijn de eerste lammetjes alweer geboren.
Het restaurant is helemaal vernieuwd. De keuken is meer naar voren gehaald zodat bezoekers kunnen zien hoe hun eten bereid wordt.
Uitnodiging Paardenweegdag 20 april bij A7 Noord dierenartsen in Drachten
Heeft uw paard een gezond gewicht? Algemeen 2 uur geleden
De Kunst van het Evenwicht
NVA-Autismeweek met thema 'De Kunst van het Evenwicht Algemeen 3 uur geleden
Terwijl bestuurslid Oege Hiddema het pasverworven brij-buske omhoog houdt, overhandigt museumvoorzitter
Sybren van Tuinen bloemen aan de schenkers, Elly en Jitse van der Bij uit Damwâld.
Drie particuliere schenkingen voor het Ruurd Wiersma Museum Algemeen 4 uur geleden
Dirigent Akke Bosma
Uniek 3-koren lenteconcert Algemeen 6 uur geleden
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard Algemeen 7 uur geleden
Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 23 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 23 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 23 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 23 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen gisteren
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen gisteren
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 28 mrt, 15:00
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 28 mrt, 14:32