De mens wordt op het verkeerde been gezet

Algemeen

LEEUWARDEN – Voor de nieuwe, grote expositie in het Fries Museum, met werk van de wereldberoemde grafisch kunstenaar Maurits C. Escher (dit jaar 100 jaar geleden in Leeuwarden geboren), moet de liefhebber nog even geduld hebben. Maar sinds kort is er wel de nieuwe tentoonstelling 'Phantom limbs – Beyond Escher'.


 

Door Gerrit van der Meer

Net als het werk van Escher is het gebaseerd op de beperkingen van onze waarneming en onze hersenen. Op de derde verdieping van het Fries Museum kregen tien beeldende kunstenaars de vrije hand om u en mij te misleiden. In dit artikel worden enkele 'installaties' nader belicht.

In een klein zaaltje, met veel beweging en herrie, waan je je op een moderne kermis, met games en laserstralen en een vreemd soort dieptewerking. Het geheel is ontworpen door Funda Gül Özcan, met de titel 'Funfairaffair' (2017).

Groot contrast
Meteen daarna komt een soort stille huiskamer, waar niet alleen geluid ontbreekt, maar ook kleur: alles is grijs en/of zwart-wit. Wat je ziet is het restant van een feestje, gelet op de (fris-)drankflesjes en ballonnen. De tegenstelling met de 'kermis' kan niet groter. Frappant is hoe dieptewerking lijkt te verdwijnen als alles zwart-wit en grijs is. Bedacht door Dominique Teufen ('Afgelopen', 2009).

Saskia Olde Wolbers ontwierp en maakte 'Placebo' (2002): ziekenhuiservaringen van twee mensen met een bijna-dood-ervaring. Surrealistische filmbeelden (ook vooral zwart-wit) worden gecombineerd met (in het Nederlands ondertitelde) Engelstalige monologen: één van een man en één van een vrouw, die misschien naast elkaar liggen in het ziekenhuis.

Misschien nog wel het meest op het werk van Escher voortbordurend is de serie foto's van Marc Philip van Kempen met 'Composite Space V' (2010). Op het eerste gezicht denk je dat steeds twee verschillende foto's slordig aan elkaar gepakt zijn. Bij nadere beschouwing zit het toch wat anders. Ik verklap niet hoe.

'Bermeja' (2017) door Oscar Santillán is het kleinste, maar vermoedelijk het meest arbeidsintensieve kunstwerk van de hele expositie. Het is een groot kristal van kleine zoutkristallen, gefilterd uit honderden liters zeewater van de Mexicaanse Golf. Die zijn opgediept op de plek waarvan jarenlang werd gedacht dat hier het eiland Bermeja zou liggen. De Amerikaanse marine ontdekte in 1997 dat het niet bestond. Dankzij het zoutkristal van Santillán bestaat het nu wel. Het past in een bescheiden kistje.

Twee schilderijen, één ruimte
Echt 'beeldend' is werk van Thomas Huber, met twee olieverfschilderijen (van schilderijen), die schuin tegenover elkaar staan en waarvan de afbeeldingen naar elkaar verwijzen. Dat geeft een apart ruimtelijk effect. Titel: 'Der Bildaushub I' en 'Der Bildaushub II' (2013).

Wel kleur, geen houvast
De enige uit Friesland (Leeuwarden) afkomstige kunstenaar ontwierp 'Luminal' (2016), een met kunstlicht 'aangeklede' ruimte, waar de toeschouwer in stapt en dan geen diepte of houvast meer vindt: er is alleen nog kleur, die bovendien geleidelijk verandert. Munnik liet zich inspireren door de zogeheten Ganzfeld-kamer, ontworpen door Robert Irwin en James Turrell voor NASA in 1968. Let op: er mogen maximaal twee personen in deze (vrij kleine) ruimte tegelijkertijd plaats nemen.

Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 6 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 21 uur geleden
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 21 uur geleden
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen gisteren
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken gisteren
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30
De kampioensploeg van Warga.
Warga kampioen na 0-3 winst op Nieuw Roden Algemeen 21 apr, 22:06
Een moment uit de wedstrijd van Libertas tegen FC Marlène.
Libertas kan het niet bolwerken tegen koploper FC Marlène Algemeen 21 apr, 21:28