Jan Faber en Klaasje Ferwerda uit Gytsjerk 70 jaar getrouwd

Algemeen



GYTSJERK - Burgemeester Jeroen Gebben brengt vandaag, woensdag 31 januari, een bezoek aan het echtpaar Faber-Ferwerda uit Gytsjerk. Jan Faber en Klaasje Ferwerda vieren dat zij 70 jaar geleden trouwden.

Dat deden ze op jonge leeftijd, 18 en 19 jaar oud. Gezamenlijk hebben ze de gezegende leeftijd bereikt van 88 en 89 jaar. "Wy hawwe al in soad meimakke", zegt Klaasje Faber. "Foaral goede dingen, mar lykas eltsenien hawwe wy ek fertrietlike saken meimakke."

Jan Faber werd geboren op 27 juli 1928 op Oosteinde, onder Gytsjerk. Klaasje Ferwerda is geboren in Mûnein, op 19 mei 1929. Het echtpaar woonde zeven jaar in Leeuwarden en vervolgens altijd in de Trynwâlden. Ze kregen zes kinderen, twaalf kleinkinderen en inmiddels vijftien achterkleinkinderen.

Vanaf zijn dertiende werkte Jan Faber bij de boer. Op zijn zeventiende is hij omgeschoold tot metselaar. Na hun trouwen zorgde Klaasje voor de kinderen, eerst drie dochters, geboren in 1948, 1951 en 1952.

Na enkele jaren kon Jan Faber leraar worden op de ambachtsschool. Dat is hij eenentwintig jaar geweest., tot hij met de VUT ging. In 1957 werd het meidengezin verreikt met twee jongens, een eeneiige tweeling. In 1967 volgde er nog een nakomertje, opnieuw een jongen. "Trije jonkjes en trije famkes", zegt Jan Faber trots.

Hij had en heeft veel hobby's. Hij bouwde hun eigen huis in Gytsjerk, maakte houten beelden, schreef een boek over Indië en een boek over de Trynwâlden. Hij heeft een verzameling noordelijke zwerfstenen, sommige miljoenen jaren oud. Faber was voorzitter bij de fusie van de Sterrenwacht en het Streekmuseum. Voor al zijn activiteiten werd hij geridderd. Maar hij werd het meest bekend met het geologisch monument dat hij in 1999 realiseerde in Mûnein. Tweeëndertig jaar lang gingen Jan en Klaasje Faber naar Finland en Zweden om zwerfstenen te zoeken, die overeen kwamen met de zwerfstenen die hier in Nederland werden gevonden als overblijfselen uit de IJstijd. "Ik wist op stuit mear as de professionals", lacht Jan Faber. In 2008 ontving hij daarom als eerste amateur-geoloog uit handen van de koningin de 'Van der Lijn-onderscheiding'.

Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 18 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 20 uur geleden
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 21 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30