Bemiddeling makelaar voorkomt conflicten

Zaken Zakelijk

BURGUM - De huizenmarkt trekt aan. Dat merken ook de makelaars in Friesland. "Het gaat hier niet zo gek als in Amsterdam, waar huizen soms vijftig procent meer waard werden, maar toch", zegt makelaar Berend Wijmenga van Wijmenga Makelaars & Rentmeesters in Burgum. "Courante huizen worden ook in de grotere Friese woonkernen regelmatig boven de vraagprijs verkocht." Hoe hij bijdraagt als makelaar om juist dat 'boven de vraagprijs' voor elkaar te krijgen, vertelt hij in dit interview.

Door Karoline van den Donker
 

Een makelaar inschakelen?

Er is weer beweging. Jongeren die jarenlang niets konden kopen, zien kansen met de lage rente waarmee banken hypotheken verstrekken. Ouderen die kleiner willen wonen, zorgen voor doorstroming, net als de mensen die iets groters willen. Er is meer vraag dan aanbod. "Die trend legt een flinke druk op de markt", ervaart Wijmenga.

Tegelijkertijd zijn consumenten kritischer dan ooit: wat doet een makelaar eigenlijk?"

Werken met visie

Berend Wijmenga en zijn team laten zich niet gek maken in deze gespannen wereld. Koers houden, is het motto. Toen de huizenmarkt instortte, ontsloeg Berend Wijmenga geen personeel. De markt zal wel weer aantrekken, veronderstelde hij, en daarvoor behield hij graag zijn deskundige team.

Met dezelfde visie is hij nu niet van plan mee te doen aan de wereld van handjeklap waarbij snel een paarduizend euro wordt verdiend. "Dat zou ten koste kunnen gaan van onze klanten. Wij zullen altijd in het beste belang van onze opdrachtgevers handelen, dat staat voorop!"

"Courante huizen worden regelmatig boven de vraagprijs verkocht"

Deskundig

De makelaars, taxateurs en rentmeesters die werken bij Wijmenga Makelaars & Rentmeesters stellen hun klanten centraal. Dat doen ze door het geven van goede en correcte informatie. En door gewetensvol te adviseren. "De laatste tien jaar is er veel veranderd op de huizenmarkt. Zowel in de wet- en regelgeving, als in de houding van kopers en verkopers. Er is bijvoorbeeld minder belangstelling voor kluswoningen. Zijn er gebreken waarop niet was gerekend, dan stapt men sneller naar de rechter."

Alle kansen benutten

Ook 'social media' hebben een belangrijke plaats ingenomen op de huizenmarkt. "Veel mensen maken via Facebook bekend dat ze hun huis verkopen. Als iemand dan een goede prijs biedt, denken ze 'goed geregeld zonder makelaarskosten'."

De doorgewinterde Burgumer makelaar denkt verder. "Natuurlijk moet je Facebook benutten. Het is echter ook belangrijk de markt verder af te tasten. Door de woning bijvoorbeeld niet op Funda te plaatsen, mis je een groot deel van de markt en laat je kansen liggen."

Marktkennis

De makelaars van Wijmenga kennen de markt door en door. Ze hebben jarenlang ervaring met het benaderen ervan: via hun eigen netwerk, via Funda, 'social media' en andere publiciteitskanalen. Als een klant met die kanalen zijn of haar eigen netwerk uitbreidt, is de kans op een ideale deal een stuk groter.

"Misschien eindig je zelfs boven de vraagprijs. Je huis is waard wat de koper er voor geeft. Daarom zullen wij als makelaarskantoor nooit vooraf tegen een verkoper zeggen: 'We hebben wel een koper voor je woning', ook al weten wij dat er één of meerdere geïnteresseerden zijn. Het is namelijk in het belang van de verkoper dat de gehele markt wordt afgetast om naast een snelle verkoop ook een zo goed mogelijk resultaat te behalen."

Tijd besparen

Het verkopen van een huis kost veel tijd. "We noteren met grote regelmaat meer dan honderd contactmomenten voor een klant: telefoontjes, appjes en mailtjes. Die komen van potentiële belangstellenden die een huis willen bezichtigen, tot banken die vragen hebben over de financiering en de overdracht. Natuurlijk spelen we die telefoontjes door naar onze klant, maar veel kunnen wij afvangen."

"Al die telefoontjes nemen wij uit handen"

Professionele technieken

De klant ontzorgen is het doel. Hoe maak je mooie foto's van je te verkopen huis? Welke informatie is belangrijk voor potentiële kopers? Wat is belangrijk te vermelden tijdens een bezichtiging? Hoe behaal je een optimaal resultaat? Door een juiste vraagprijsbepaling, een stategisch verkoopplan, optimale presentie, tijd nemen voor bezichtigingen en stevig onderhandelen.

"Als aankoopmakelaar zijn we onze klanten ook van dienst met kennis van de huidige wet- en regelgeving, het controleren van informatie, het checken van de bouwkundige staat van een woning en het nakijken van de kadastrale gegevens."

Overal aan gedacht

Onderhandelingen gaan over meer dan de prijs. Wanneer wordt een huis opgeleverd? Welke gevolgen heeft dit voor een eventueel nog te verkopen huis? Welke juridische aspecten spelen een rol en hoe wordt de overdracht geregeld?

"Dat komt uiteindelijk je woonplezier ten goede"

"Al dit soort zaken komt uiteindelijk je woonplezier ten goede", vindt Berend Wijmenga. "Je woonhuis moet een veilige haven zijn. Conflicten over vloeren, hekken, schuttingen en bomen kun je voorkomen door vooraf goed naar de situatie te kijken. Als een conflict voor de rechter komt, wordt de koper aangesproken op zijn onderzoeksplicht. De verkoper is verplicht te melden wat hij weet, of wat hij redelijkerwijs had kunnen weten. Daar tussenin zit altijd een grijs gebied. Dat grijze gebied zo klein mogelijk maken, is onze taak als makelaar."

Goed gevoel

Wijmenga wil bereiken dat zijn klanten altijd met een gerust hart langs hun oude woning kunnen gaan. "Hoeveel conflicten ontstaan er tussen burgers die voorkomen hadden kunnen worden door goed werk van de makelaar?", vraagt hij. "Het is de kunst om het verwachtingspatroon van zowel de koper als de verkoper op elkaar af te stemmen. De makelaar is in het verkoopproces de Haarlemmer olie."

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 9 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 9 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 10 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 10 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 11 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 12 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 13 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 14 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 15 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 16 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34