Antwoord op je zorgvraag bij zorgpraktijk ULCO

Friesland Zakelijk

LEEUWARDEN - Vanaf het parkeerterrein wandel je eenvoudig door de grote draaideur van Crystalic. Het markante glazen businesscenter aan de noordkant van Leeuwarden biedt - onder meer - onderdak aan de kleinschalige zorgpraktijk ULCO. Een team van twaalf deskundigen geeft er hulp, coaching en begeleiding aan kinderen en jongeren.
 

Langdurig inzetbaar

Zorgpraktijk ULCO richt zich op korte én langdurige begeleidingstrajecten. Dat is bijzonder in hulpverleningsland, want meestal bestaat het aanbod uit een afgebakend behandelingsproces. "Maar niet iedereen heeft een probleem dat met acht sessies is opgelost", zegt sociaal-pedagogisch hulpverlener Ulco de Boer. "Een verstandelijke beperking poets je niet weg. Net zo min als autisme. Iedere levensfase kan opnieuw voor problemen zorgen. Bij ons kun je met één telefoontje hulp (opnieuw) inschakelen. Was je er al eerder, dan krijg je hulp van de mensen die het kind en de gezinssituatie al kennen."

Laagdrempelig en betrokken

Laagdrempeligheid is een tweede kenmerk van de kleinschalige zorgpraktijk. "Wij staan naast onze cliënten. We zijn vierentwintig uur per dag bereikbaar. Je mag altijd appen", zegt Ulco de Boer. Hij toont betrokkenheid. "We werken niet met problemen, maar met mensen die iets voelen."

"We werken niet met problemen, maar met mensen die iets voelen"

Problemen wil je oplossen

Een praktijkruimte in een gebouw als Crystalic heeft het voordeel dat je er relatief anoniem naar binnen kunt. "Er zijn hier zoveel verschillende bedrijven die een kantoor huren. Niemand kan weten waarvoor jij er moet zijn", zegt Ulco de Boer met begrip voor mensen die een drempel ervaren bij het vragen van hulp. Een vriendelijke portier beneden in de hal wijst op verzoek probleemloos de route naar de praktijkruimte.
Daar aangekomen staat in de ontvangstkamer een witte tafel met kleurige stoelen. Er ligt wat leesmateriaal. 'Pak er gerust één' staat geschreven bovenaan een standaard met inspiratiekaartjes.

Maatwerk

Jaren geleden had Ulco de Boer een managementfunctie bij Tjallingahiem in Leeuwarden, de hulpverleningsinstelling die nu Reik heet en zich richt op kinderen met een verstandelijke beperking. Hij miste het contact met de jeugd. Bovendien zag Ulco hoe sommige ouders worstelden. "Er zijn mensen met een chronische hulpvraag. Een verstandelijke beperking, ad(h)d of autisme draag je je hele leven mee." Hetzelfde geldt voor de gevolgen van bijvoorbeeld mishandeling, verwaarlozing of niet-aangeboren hersenletsel.

De hulp die bij praktijk Ulco wordt geboden is divers. Het kan bestaan uit kennisoverdracht, begeleiding, traumaverwerking, jobcoaching, studiecoaching of bijvoorbeeld ambulante hulptrajecten.

Niet iedereen is gebaat bij een gesprek eens per week, is de visie. "Bij sommige cliënten gebeurt er wekenlang weinig opvallends, en dan ineens is er een crisis. Op dat moment is hulp nodig. Bij ons kun je dan terecht. We kunnen daarover vooraf afspraken maken".

Ouders mogen Ulco de Boer altijd bellen, jongeren zelf mogen ook de telefoon pakken. "We gaan eerst in een gesprek kijken wat het probleem is. Soms kunnen dingen heel praktisch worden opgelost. Soms is er extra onderzoek nodig."

Team van deskundigen

Ulco de Boer is omringd met een team van zelfstandig gevestigde hulpverleners. Zij zijn stuk voor stuk gespecialiseerd in een bepaald onderwerp waarvoor ze een enorme passie hebben. Binnen het team van deskundigen wordt gekeken wie de meest aangewezen persoon is om een bepaalde hulpvraag te begeleiden. De hulpverleners wisselen onderling hun kennis en ervaring uit. "We hebben hier bijvoorbeeld iemand die gespecialiseerd is in het onderwerp 'kinderen in een echtscheidingssituatie'. Is dat aan de orde, dan gaat deze persoon dit kind begeleiden. Soms gebeurt het ook dat in de loop van het begeleidingstraject blijkt dat een echtscheiding van een paar jaar eerder ten grondslag ligt aan de problemen van nu. Dan betrekken we Tjitske alsnog bij de hulpvraag", vertelt Ulco. "De vaste begeleider van het gezin blijft echter verantwoordelijk voor het gehele traject. Eén gezin, één hulpverlener is een belangrijk uitgangspunt."

Ieder teamlid heeft zijn eigen specialisatie. In complexe situaties, bijvoorbeeld als sprake is van drugs- en verslavingsproblemen, wordt Sander ingezet. Ineke is gespecialiseerd in het begeleiden van tienermoeders. En zo heeft het team ook de beschikking over een studiecoach, jobcoaches en sociaal pedagogische hulpverleners gespecialiseerd in gezinsbegeleiding of ouderbegeleiding. Er is een specialist in traumaverwerking, een mediator en er zijn woonbegeleiders.

"Gezamenlijk leveren wij maatwerk. Zwangere meisjes van 17 jaar laten we niet rondlopen met zo nu en dan een gesprekje", zegt Ulco de Boer. "Wij kijken naar het meisje en haar leefomgeving. Wat heeft ze als jonge moeder nodig? Wat kan ze zelf en wat vindt ze moeilijk? Daarvoor maken we een begeleidingsplan."

"Wat heb jij nodig? Daarvoor maken we een begeleidingsplan"

Voorkomen is beter

De werkwijze is altijd laagdrempelig en betrokken. "Door dichtbij te zijn, kun je escalaties voorkomen. Laatst bijvoorbeeld was een cliënt haar huissleutel kwijt. Door direct op het appberichtje te reageren is er helemaal geen probleem ontstaan." Als een belasting ervaart Ulco de Boer dit niet. "We willen betrokken zijn. Daarvoor ben je hulpverlener geworden."

Beschermde werkplekken

Zijn betrokkenheid blijkt ook uit zijn inzet voor de stichting Op Stap, in zijn woonplaats Feanwâlden. Deze stichting wil een dagbestedingslocatie realiseren voor mensen met een Wajong-uitkering die niet aarden in een regulier bedrijf. "De politieke doelstellingen zijn mooi: mensen met een beperking moeten terecht kunnen in het gewone bedrijfsleven. In onze praktijk komen we echter mensen tegen die dat niet kunnen. Ze zijn aangewezen op meer beschermende werkplekken. Andersom kennen we ze trouwens ook: mensen die volgens de regels geen recht hebben op een Wajong-uitkering, maar in het dagelijks leven vastlopen omdat ze een reguliere baan niet aankunnen."
Ulco de Boer maakt zich sterk zodat voor deze doelgroep dagbesteding mogelijk blijft of wordt.

Van rood naar groen

Veel cliënten van Ulco worden aangemeld via scholen, huisartsen, gebieds- of wijkteams. "Vaak staan op dat moment alle alarmbellen in een gezin op rood door boosheid en frustratie. Daar geven we eerst ruimte aan. Je kunt pas met begeleiding beginnen als er balans is. 'Terug naar groen', noemen we dat."

Netwerk ingeschakeld

Indien mogelijk wordt het gehele netwerk rondom de jeugdige cliënt betrokken bij het oplossen van de problemen. "Ouders, grootouders, broers en zussen: iedereen met een mantelzorgfunctie speelt bij ons een rol."

Positieve insteek

Soms leidt psycho-educatie, gezinsbegeleiding of ouderbegeleiding naar een oplossing. Soms is jongerenbegeleiding de aangewezen vorm van hulp. "We kiezen altijd de positieve insteek. Neem een autistisch kind. Vaak is snel duidelijk wat hij of zij niet kan. We zoeken echter naar gebieden waarin wel kansen op ontwikkeling zijn."

Contact

Wil je meer informatie over of contact opnemen met kleinschalige zorgpraktijk ULCO? Dat kan. Kijk op www.ulcodeboer.nl voor meer informatie of bel 058-2010032 voor het maken van een afspraak.

Uitnodiging Paardenweegdag 20 april bij A7 Noord dierenartsen in Drachten
Heeft uw paard een gezond gewicht? Algemeen 2 uur geleden
De Kunst van het Evenwicht
NVA-Autismeweek met thema 'De Kunst van het Evenwicht Algemeen 3 uur geleden
Terwijl bestuurslid Oege Hiddema het pasverworven brij-buske omhoog houdt, overhandigt museumvoorzitter
Sybren van Tuinen bloemen aan de schenkers, Elly en Jitse van der Bij uit Damwâld.
Drie particuliere schenkingen voor het Ruurd Wiersma Museum Algemeen 4 uur geleden
Dirigent Akke Bosma
Uniek 3-koren lenteconcert Algemeen 6 uur geleden
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard Algemeen 7 uur geleden
Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 23 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 23 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 23 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 23 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen gisteren
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen gisteren
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 28 mrt, 15:00
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 28 mrt, 14:32