Anja Veldman sterke winnares CH Bergum

Nieuws Sport

BURGUM - Anja Veldman was op voorhand niet direct een van de favorieten voor de afsluitende Grote Rabobank Prijs van Burgum, maar ze won hem wél, deze aantrekkelijk gedoteerde GP. En ze deed dat op een niet mis te verstane manier. Van de vijf nul fouters in deze Z en ZZ rubriek was zij de snelste in de barrage.

Voor die 'belle' plaatsten zich achtereenvolgens Anke Marije de Vries, Rink Jan Dijkstra, Wim Pomp, Gerrit Veenstra en Anja Veldman van RV Bergveen. Die barrage was een uiterst selectieve rondgang over de zich verrassend goed houdende zandbak van Manege It Heechhiem in Burgum. Gestoken door meester-bouwer Wietze van der Velde, zo ongeveer de huis-bouwmeester van het Concours Hippique van Burgum, en dat betekende dat de deelnemers een parcours voor de kiezen kregen dat er niet om loog. Maar het was een fair parcours waarin enerzijds de deelnemers al hun kunnen op tafel moesten gooien en anderzijds wisten dat er geen onmogelijke dingen van hen en hun paarden werden gevraagd. Moeilijk, maar eerlijk dus.

Anke Marije de Vries opende het bal met een knappe foutloze rit in 36.91 seconden. Goed, snel, maar het was uiteraard de vraag of het genoeg zou zijn voor de hoofdprijs. Met andere woorden, kon het nog sneller? Rink Jan Dijkstra beet zich stuk op het aspect foutloos, hij kreeg ruzie met een balkje en was daarmee dus kansloos. Datzelfde overkwam Wim Pomp, hoewel zijn tijd met 33 seconden akelig snel was. Gerrit Veenstra deed het beter, hij bleef foutloos en zijn 34.07 seconden leek goed voor bingo. Alleen Anja Veldman zou hem nog van die lonkende enveloppe af kunnen houden. En toen werd het dus pas echt spannend.

Foutloos parcours

Anja Veldman had in eerdere parcoursen al laten zien waartoe zij en haar Djoost Again in staat waren, maar nu gold natuurlijk ook de druk van het moeten. Met andere woorden, had ze haar zenuwen genoeg onder controle om die druk aan te kunnen. Ze ging als een speer over het parcours, geconcentreerd ging ze letterlijk 'kort door de bocht' en toen ze ook de laatste hindernis had genomen en de klok bleef stilstaan, klonk er gejuich vanaf Djoost Again en vanuit het publiek: Anja Veldman was foutloos en had bovendien met een verbazingwekkend snelle 32.19 seconden deze aflevering van de Grote Prijs van Burgum gewonnen.

Eregalerij

En daarmee plaatste ze zich in een even lange als illustere rij met klinkende namen als die van Menno Botma, Sacha Dito, Adriaan van der Veer, Folkert Kelderman, Hans de Vries, Nathalie van der Mei en Jur Vrieling. Als je in die eregalerij staat kun je wat, ben je iemand in het hippische wereldje. De tweede plaats was voor Gerrit Veenstra en de derde stek op het virtuele podium was voor Anke Marije de Vries.
Vrijdag was het tweedaagse festijn geopend door onder ander een prachtige en goed bezette ponyrubriek. Daar was dubbel succes voor Jan de Boer van de Eastermarder Marruters. Hij won liefst twee rubrieken, de ene op Rocky B, de andere op Kantje's Freek. Klaske Postma van de Marruters behaalde bovendien in de klasse M1 dressuur een tweede en een vierde prijs met haar paard Gina D. Ze kreeg van de jury 183,5 en 184 punten.

Voorzitter Sita Bouius toonde zich na afloop uiterst tevreden: moe maar voldaan: "It wie in bealch fol wurk, mar danzij al dy frijwilligers hawwe wy der in prachtich CH fan makke."

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 9 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 9 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 10 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 10 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 11 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 12 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 13 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 14 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 15 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 15 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 16 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34