Triatlonploeg Impala wil zichzelf overtreffen op NK

Algemeen Sport

DRACHTEN – Impala uit Drachten is de enige Friese atletiek- en triatlonvereniging die met triatlonteams meedoet aan de landelijke competitie. Het in de eredivisie debuterende vrouwenteam wil op 15 juli in Rotterdam goed voor de dag komen bij de sprintwedstrijd op de Nederlandse kampioenschappen.

Door Jelle Jeensma

"Het niveau bij de concurrerende clubs is hoog, sommige vrouwen horen bij de wereldtop", schat triatlete en trainster Lizette van der Vegt de kansen in voor het Drachtster team op het NK. Het vrouwenteam van Impala speelt na promotie dit seizoen een bescheiden rol in de eredivisie. Degradatie is niet aan de orde, omdat de Nederlandse Thriatlon Bond op dit niveau de competitie wil uitbreiden.

Triatlonkwartet

De triatlonafdeling van Impala floreert en de club trekt veel triatleten uit de wijde regio. De Drachtster vereniging heeft meer dan vijftig triatleten en is met drie mannen- en twee vrouwenteams vertegenwoordigd in de landelijke competitie. Het seizoen bestaat uit vijf wedstrijden, met wisselende onderdelen, zoals de supersprint, de estafette en de teamwedstrijd. De in Leek wonende Lizette van der Vegt (38) heeft al veel triatlons afgelegd.

Daarnaast traint ze alle triatleten van Impala en maakt ze trainingsschema's. "Ik ben Nederlands kampioen wintertriatlon geweest en was in de Bundesliga voor een Duitse ploeg actief. Het vrouwenteam van Impala bestaat al enige tijd, maar sinds vorig jaar heb ik mij daarbij aangesloten en nu komen we uit in de eredivisie."

Het vrouwenteam doet op het Nederlands kampioenschap mee aan de sprintwedstrijd voor triatleten met 750 meter zwemmen, vervolgens 20 kilometer fietsen en daarna 5 kilometer hardlopen. Sandra Sikkema, Brenda de Jong (beiden uit Drachten) en Elisabeth Postma uit Harkema completeren het Drachtster triatlonkwartet van Impala.
Volgens Lizette van der Vegt zit er nog 'rek' in het eerste vrouwenteam. "De ene triatlete is een betere zwemmer, ander hebben meer aanleg voor fietsen of lopen. Op eredivisieniveau moet je op alle onderdelen goed zijn. Vooral bij het zwemmen kunnen we winst maken. Ons team presteert goed op dit niveau en nieuw triatlontalent is bij Impala welkom."

Het eerste herenteam presteert meer dan verdienstelijk op een iets lager niveau, de eerste divisie. René Jaasma, Menno Iedema, Jasper van Olst, Rudi Bissels en Anton Tuinstra zijn wel zo ambitieus dat ze de sprong naar de eredivisie willen maken. "We hebben een goed en gedreven team, dat veel ervaring met zich meebrengt. In de trainingen is er veel aandacht voor techniek, kracht en snelheid. Door krachttrainingen worden we steeds sterker. Het zwemmen kan nog beter", vertelt René Jaasma. De toekomst bij de mannen ziet er goed uit, volgens de 32-jarige Jaasma. "Er zit alweer een nieuwe en goede lichting aan te komen bij Impala".

Ook Lizette van der Vegt denkt dat het hoogste mannenteam nog progressie kan boeken, met name bij het zwemmen. "Het vergroten van de snelheid bij dit onderdeel krijgt veel aandacht". In zwembad De Welle in Drachten wordt daarop intensief getraind. "Ook bij het wisselen van het fietsen naar hardlopen kan nog winst worden geboekt", meent Van der Vegt.

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 7 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 7 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 8 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 8 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 9 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 9 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 10 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 11 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 12 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 13 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 14 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 15 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34