Een tweede voetballeven met Walking Football

Algemeen Sport

BURGUM – De meeste zestigplussers zijn als speler niet meer actief op de voetbalvelden, omdat de dynamiek van het spel geen gelijke tred houdt met hun fysieke mogelijkheden. Voor deze oudere spelers is Walking Football een prachtig alternatief. De beide Burgumer voetbalclubs BCV en VV Bergum willen een speciale afdeling wandelvoetbal in het leven roepen en hopen op aanmeldingen.

Door Jelle Jeensma

De clubs organiseerden vorige week op hun sportcomplex een clinic, waar de OldStars van SC Cambuur uit Leeuwarden een demonstratie gaven, afgerond met een partijtje, geleid door trainer Marcel Frankena. Het seniorenvoetbal wordt in Leeuwarden serieus genomen. "Cambuur heeft al vierenveertig deelnemers en we gaan aan de slag met een tweede trainer", vertelt manager Karin Smit van de club.

Naast profvoetbal speelt de club in op maatschappelijke ontwikkelingen. Smit: "We vinden het belangrijk dat iedereen kan sporten en de doelgroep zestigplus valt daar onder. Ook hun sociale leven komt weer op gang als oudere voetballers met elkaar actief zijn." De OldStars trainen wekelijks en spelen soms een toernooi. Walking Football is een variant op het reguliere voetbal, maar voltrekt zich in wandeltempo. De spelers mogen niet rennen en lichamelijk contact en slidings zijn niet toegestaan, dit om blessures te voorkomen. Ook mag de bal niet boven heuphoogte komen. Het spel wordt gespeeld met zeven tegen zeven op een beperkt speelveld met kleine doelen, zonder keeper.Ex-voetballers die jaren geleden waren gestopt en nu weer willen beginnen met voetballen kunnen meedoen, maar Walking Football is ook geschikt voor mensen die niet eerder hebben gevoetbald.

Veel 'herintredende' voetballers komen weer in contact met hun oude voetbalmaten. Sterke verhalen uit de oude voetbaldoos komen bovendrijven en omdat presteren op het scherpst van de snede van secundair belang is, staan gezelligheid en sociale contacten meer op de voorgrond. Bij steeds meer verenigingen, ook in Fryslân, komt Walking Football van de grond en melden zich nieuwe leden. Naast de opkomst van het vrouwen- en meisjesvoetbal zou dit wel eens de volgende trend in de voetbalsport kunnen zijn.

Start in september

In Burgum is een speciale werkgroep opgericht, die dit initiatief van de beide voetbalclubs van de grond probeert te krijgen. "Voetbal is meer dan gezond bewegen. Plezier en sociale contacten staan voorop bij de oudere spelers. Het initiatief sluit bovendien aan op het project Fit & Vitaal Tytsjerksteradiel van de gemeente", vertelt Bokke de Groot van de werkgroep.

BCV en VV Bergum willen met minstens tien deelnemers van start gaan in september. "Als het doorgaat zullen we fitheidstesten uitvoeren en een trainer aanstellen, die goed kan samenwerken met deze doelgroep oudere spelers", aldus De Groot. De werkgroep denkt dat deze afdeling bestaansrecht heeft binnen de clubs.

Walking Football is bedoeld voor zestigplussers. Maar als ze iets jonger zijn is dat geen bezwaar. Aanmelden kan voor 1 juli. Ook voetballers uit de omgeving van Burgum zijn welkom. Wie meer inlichtingen wil, kan contact opnemen met Bokke de Groot, tel. 06-51889904 of benjdegroot@upcmail.nl of bij Jan van Arkel, tel.06-55335977 of j.vanarkel@upcmail.nl

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 4 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 5 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 5 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 6 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 6 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 7 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 7 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 9 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 10 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 11 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 11 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 12 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34