Gerrit Breteler presenteert nieuwe cd 'STILL'

Algemeen

NES - Gerrit Breteler speelt vrijdag 26 januari vanaf 20.30 uur in de theaterkerk van zijn woonplaats Nes (Dongeradeel) nummers van zijn nieuwe cd STILL, die op deze dag officieel uitkomt. Daarna wil hij ook op andere plaatsen dit nieuwe repertoire laten horen.


 

Door Jelle Jeensma

Op de nieuwe cd staan naast Friese songs ook Ierse traditionals en covers. Breteler wordt tijdens dit releaseconcert muzikaal begeleid door pianist Peter van der Zwaag, gitarist Peter Krako en het strijkers-ensemble Regina Forte, waarmee Breteler kennismaakte op het Frysk Sjongers Gala. "In klassyk strikers-ensemble past wol by myn muzyk".

Hij wil zo ook niet-Friestalige liefhebbers kennis laten maken met zijn veelzijdige repertoire. "Der steane ek Ingelsktalige 'covers' op de nije cd, lykas Ierske 'traditionals'. De Keltyske muzyk is foar my in ynspiraasboarne, omdat dy giet oer de kultuer en muzyk fan minsken op it plattelân. Dat plattelân besjong ik ek yn myn Frysktalige nûmers".

Van Leonard Cohen staan de covers 'Dance Me to the End of Love' en 'Treaty' op de cd. Dit laatste heeft Breteler omgedoopt tot 'It Akkoard.' Cohen heeft vooral in zijn laatste jaren prachtig werk gemaakt, vindt Breteler.

'Wa bij Fjoer' is de derde Cohencover. "Dit nûmer is 'live' opnommen, mar net earder op in cd terlâne kommen. Ik spile it mei in band by 'Cohen yn it Frysk' yn De Drachtster Lawei. It is in enerzjyk nûmer." Ook 'De Oasthoek', een ode aan het gelijknamige café aan de Oude Bildtdijk bij Sint Jacobiparochie, staat voor het eerst op cd. 'Tom Traubert's blues' heeft voor Breteler een emotionele lading. Hij is geïnspireerd door dit anti-oorlogslied van Tom Waits, met het thema van 'Waltzing Matilda'. "Us heit Hans Breteler, syn twillingbroer Gerrit en oare omkes hawwe meidien oan de 'politionele acties' yn 'Nederlands Indië', yn de jierren fjirtich. Us omke Gerrit is dêr sneuvele", zegt Breteler. 'Op een Dag' is het bekende slotnummer op STILL. Dit is al eerder verschenen, maar staat met een iets ander arrangement op deze cd. "It nûmer wurdt ûnder oare gauris draaid op kremaasjes en begraffenissen", weet Breteler. De nieuwe cd is in eigen beheer uitgebracht, maar ook verkrijgbaar in de muziekwinkels. Tijdens concerten kan ze ook worden aangeschaft. "In soad muzyk is tsjintwurdich te finen op Spotify en de sosjale media, mar ik meitsje it leafst in album. Dan steane teksten en beskriuwingen by de nûmers."

"De tiden fan earder komme net werom" 

Vaak komen vaste thema's terug in het werk van Breteler, zoals liefde en dood en de grote veranderingen in het Friese landschap en de cultuur. "De yndustriële lânbou hat it plattelân slim feroare. Earder wiene der yn Dongeradiel fiiftûzen boeren, no binne der noch mar in pear oer. En nimmen hie tweintich jier lyn foarsizze kinnen dat der safolle tsjerken ferdwine soenen." In zijn lied 'Doe't God ferdwûn út Jorwert' bezong hij al eerder de teloorgang. "De tiden fan earder komme net werom, mar wy moatte wol neitinke oer de snelheid fan al dy feroaringen."

De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 17 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 18 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 18 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen 19 uur geleden
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 21 uur geleden
Leuke uitjes tijdens Pasen.
Eieren zoeken, codes kraken en lekker fietsen tijdens Pasen Algemeen 22 uur geleden
Color guard Nova/De Marko's vijfde op Finals
Color guards Nova/De Marko's vijfde op Finals Algemeen 23 uur geleden
De provincie wil het gebruik van bestrijdingsmiddelen afbouwen.
Subsidie om te experimententeren met afbouw gewasbeschermingsmiddelen Algemeen gisteren
Zondag 24 maart Wedstrijden Nunspeet en Leek
Hiphop en showdance team uit Drachten schitteren in Nunspeet en Leek Algemeen gisteren
Technische vernieuwing kan wellicht in aanmerking komen voor een deel van de zeven miljoen euro subsidie voor het MKB in Noord-Nederland.
Zeven miljoen euro subsidie voor innovatie in MKB Noord-Nederland Algemeen 27 mrt, 09:57
Creëer een Betoverende Paastafel: Tips voor een Onvergetelijk Paasontbijt.
Creëer een Betoverende Paastafel: Tips voor een Onvergetelijk Paasontbijt Algemeen 27 mrt, 08:30
Ruurd Wiersma Museum start seizoen met maar liefst vier primeurs.
Ruurd Wiersma Museum start seizoen met maar liefst vier primeurs Algemeen 26 mrt, 19:00
Tuorke & Jurre brengen zonneschijn in natte winkelstraat
Tuorke & Jurre brengen zonneschijn in natte winkelstraat Algemeen 26 mrt, 17:00