Regio tegen VIOD Driezum: pure propaganda vrouwenvoetbal

112 Sport

KOLLUM - Na afloop van de voetbalwedstrijd tussen het regioteam Noardeast-Fryslân en hoofdklasser VIOD vrouwen waren vrijdag louter lachende gezichten te zien op sportpark 'Baensein' in Kollum. Voorzitter Bauke Schat zag dat deze bijzondere wedstrijd maar liefst 250 toeschouwers trok. De coaches Henk de Boer en Atze van Wijk omdat hun regioteam redelijk stand hield. VIOD-coach Freddy Bollegraaf sprak van een nuttige oefenwedstrijd waar hij een aantal talenten verdienstelijk liet debuteren. En scheidsrechter Jelle Boerema lacht altijd van oor tot oor.

Amper drie weken geleden kreeg Bauke Schat het verzoek van VIOD voor een oefenwedstrijd tegen een regioteam. De beoogde tegenstander van VIOD had namelijk zich afgemeld voor een oefenwedstrijd. Het bestuur van vv Kollum gaf direct groen licht. De eerste daad was het aanstellen van de coaches, Atze van Wijk en Henk de Boer, die dit seizoen de scepter mogen zwaaien bij de heren van Kollum. Daarna moest nog een team worden samengesteld. Door de zomervakantie was dit bepaald geen sinecure. Maar teammanager Wietse Sijpersma slaagde hierin met verve. Speelsters van Kollum/Drogeham, De Lauwers, WTOC, Friese Boys, Twijzel, VIOD 2, Kollum, Hardegarijp en Be Quick Dokkum werden via twee trainingen klaargestoomd voor het grote werk.

Met name in het begin van de wedstrijd bood het Regioteam flink weerstand. De eerste corner was zelfs voor de Oranjehemden. Over Oranje gesproken. Door het succes van de Holland Leeuwinnen lijkt vrouwenvoetbal ook door het grote publiek te worden omarmd. In Kollum waren er louter lovende woorden over dit initiatief.  VIOD nam na een kwartier spelen de leiding. Het was Lisanne Kempe die een prachtige voorzet van Silke van der Wal eenvoudig afrondde. Vijf minuten later was het weer raak. Een afgemeten pass van Lisette Luimstra werd door Mariël Miedema met haar hoofd keurig verlengd, waarna keepster Elise van der Linde kansloos was. VIOD verzuimde daarna om de voorsprong uit te breiden.

De verjongingskuur in de tweede helft deed VIOD zichtbaar goedt. Esther Dillema (15) en Lianne Storm (14) uit respectievelijk Gerkesklooster en Stroobos gaan het komende seizoen spelen in een mixteam van jongens en meisjes (VIOD JO15-1). Om de top te willen halen propagandeert de KNVB al jaren dat meiden met en tegen jongens moeten voetballen. VIOD geeft jeugdige talenten dit podium. Ester Dillema scoorde fraai door een schot van afstand en linksback Lianne Storm speelde zonder koudwatervrees uitstekend. Ook de andere debutanten lieten in de tweede helft van zich spreken. Sam Bosma (16) ging wat agressiever spelen en linksvoor Regina Visser (14) scoorde maar liefst drie keer. Met name bij haar laatste doelpunt kreeg zij de handen van het publiek op elkaar. Linkerspits Femke Reitsma (21), afkomstig van Sint Annaparochie, was de gehele wedstrijd levensgevaarlijk en bekroonde dit pas in de tweede helft met haar eerste treffer voor VIOD. Tenslotte Linda Tamminga, de laatbloeier uit Hurdegaryp, 27 lentes jong, gezegend met een prima techniek en de rust zelve.  Haar zusjes Marianne voetbalde in het regioteam waar ook enkele jonge meiden zich onderscheiden. Hennie Schat (14) en Lisanne van Dekken (17) deden niet onder voor hun oudere teamgenoten. VIOD won uiteindelijk met 7-0. 

Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 46 minuten geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 1 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 1 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 2 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 2 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 3 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 4 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 5 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 6 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 7 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 8 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 23 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 23 uur geleden